Ne znam zasto uopce gledate Windowse na tome (unatoc cinjenici da RT i kasniji derivati postoje vec preko 10 godina).
Ovdje sam pisao o vrlo operativnom i ucinkovitom ARM
desktop i
laptop setupu kojeg imam; Chromebook mi je prakticki dnevna prijenosna masina, dok se na desktopu vrti sve od 4k videa do developmenta cemu primarno i sluzi. Na oba sustava su Debian derivati (desktop je Ubuntu a Chromebook je neki njihov Debian based fork) i to vec ~godinu dana radi ko sisa. Istini za volju, ARM desktop je zahtijevao malo vjestine (nije bas PnP, vise ima onaj PC vibe '80. i '90., hehe), ali realno, cijela masina je malo frankenstajnasta, no radi vrlo dobro i solidno, eto ga vec... mjesec ipo dana bez da trepne!
Navodno se i Lenovo nesto kurcobecio da ce izbaciti neku, IIRC, X seriju na ARM-u, gdje ce vjerujem biti sluzbenog Linux supporta, sto ako se malo s njihove strane poslozi kako spada, moze poceti raditi presing na Appleovu M seriju, jer vjerujem da mogu biti itekako konkurentni s cijenom, a postoji dobar dio developera koji trose takve masine upravo za to - a dramaticno lakse bi bilo uklopiti ostatak hardverskog ekosustava s nekim Lenovom, HP-om i slicno nego s Appleom, koji se tradicionalno onda nalazi u nekom heterogenom ekosustavu.
Iskreno, Chromebook mi je bio otkrice, jer sam za ~300 dolara dobio respektabilan stroj kojemu je jedina mana to sto ima nekakav kilavi eMMC ili kako se vec zove ta predpotopna spora DASD kurcina, jer da to malo cudo ima kakav suvisli SSD (a kamo li NVMe) i da postoje opcije s 16GB RAM-a... hijao!