View Single Post
Staro 15.04.2024., 03:14   #580
Miki9
Registered User

Datum registracije: Jun 2021
Citiraj:
Autor Trekkie4 Pregled postova
O, da... Kao što sam rekao, Orion je još iz 80ih. Ovo sa kaznama za premotavanje i pregledavanje trake je sve bilo negdje 1989, eventualno rane 1990. Definitivno prije rata, i u vrijeme kad je VHS bio na svom vrhuncu.

Orion videoteka je bila u Ivanićgradskoj ulici, gdje je Centar Kulture Pešćenica. Osim ako ti ne zvuči poznato jer je postojala i firma Orion, koja je proizvodila video rekordere i televizore.
O toj videoteci iz KC Peščenica (di je danas tzv. KNAP, s desne strane od ulaza, a još desnije od toga je bila knjižara) sam i razmišljao čim se povela ova rasprava o neprežaljenim videotekama (ipak, osobno ne tolko mi dragim ko igraonice), imena točnog se ne bi sjetio nikako, no eto, ispada da mi je ostalo negdje u bespućima mozga.
Tam smo znali posuđivat dok je radila, zadnje što mi se od ponude tamo urezalo u pamćenje, imali su X-Files na kazetama, koncipirano kao filmovi, znači iz sezona gdje su bile dvije, tri epizode zaredom, ovi su to spojili u jedan "film", najčešće se tu naravno radilo o "mythology arc" epizodama, s vanzemaljcima, Pušačem i ostalom shady ekipom.
Gledali smo takve 2,3 no najviše se sjećam epizode "Anasazi", to je bilo finale 2 sezone, i onda se nastavljalo na prve dvije epizode 3. sezone.
E sad, fora mi je tad bila da sam mislio da su sva ta kazete izdanja zapravo ko neke directors cut verzije epizoda serije, jer sam dobio dojam gledajući ih kao da su duže nego klasične od 45 minuta (možda s nekim scenama koje inače nisu stavljene u regularnu TV ponudu), no poslije istraživajući po internetu nisam našao nijednu potvrdu da se ikad išta takvo radilo!
Očito dječjem mozgu vrijeme drugačije protiče... (što i nije loše, možda mi se tada u igraonici pola sata na kompu činilo kao danas sat i pol ili dva, hahaha).
Drugi film kaj sam od tamo posudio je bio Children of The Corn, ono izdanje kad homicidalna ekipica dođe u grad u neku napuštenu zgradu, znam da sam to gledao ujutro dok su starci bili na poslu... Tad nisi znao kaj je kvaliteta a kaj ne, jer čitajući i gledajući omote kazeta skoro svi su ti se filmovi činili fora.

Kolko se sjećam dotična videoteka je negdje sigurno do 99. nestala iz tog prostora, i zapravo čak je bilo i (sušno) razdoblje više mjeseci da nijedna nije na kvartu nije postojala, dok se nije otvorila polovicom 2000. jedna na trgu Volovčica popularnom Placu, i jedna preko puta knjižnice na Ivanićgradskoj, blizu tzv. općine.

U vezi samih VCR uređaja, tog smo se dakako dotakli u privatnim razgovorima, no i dalje me fascinira kakva su to elektronično-mehanička čuda, i kad se isti rastavi kako se itko snalazi u svemu tome sklopovlju. Ovo što si rekao za brzo premotavanje kazete svakako stoji, čudo je uz takve brzine koliko je malo potrebno da se nešto loše dogodi, dovoljno da na milisekundu nešto zapne, no u praksi je sve ipak tak uravnoteženo da je to rijetko. Zato i je skoro blasfemično (no i naravno, neizbježno) da takvi napredni uređaji u koje je toliko truda uloženo za izradu i izum, prezreno završavaju na otpadu.
Miki9 je offline   Reply With Quote