Citiraj:
Autor jp_rv
cijena bi kod svakog isp-a trebala ...
e sad, HT preko svoje optike ne daje brzine iznad 300mbita, logično u jednu ruku, da si ne preopterete gpon. i drugo - ovisno o lokaciji, cijena najma i niti i kazete se razlikuje. negdje je to 45kn, negdje 65, moguće da ide i više ali nisam puno istraživao. rune npr naplaćuje 100 ili 120kn za najam. s time da je to info od pred 2 godine pa sad, moguće da su mijenjali.
5G N78 ima 100mhz bw po ćeliji, a ne ukupno na svu sreću, i više je direkcionalan pa se na toranj može nakenjat više smjerova. nisam toliko doma ovdje - šta je praksa koliko stupnjeva pokriva 1 antena za n78?
tj koliko se takvih ćelija postavlja po tornjevima?
koliko ide brzine na 100mhz ćeliji - gigabit? ili 2gbit? ako ide 2 - onda jedna ćelija može parirati jednoj gpon grani na optici. svejedno, ja bi rađe optiku i ne razmišljao o tome.
fwa mislim da se vodi kao fiksni internet pa onih 70% vrijedi ovdje, za razliku od raznih 4g paketa koji se vode kao mobilni paketi pa je tu minimum 1mbit.
|
Bilo bi krivo da je cijena kod svakoga jednaka. Tu se ruši tržišno natjecanje i samo bi korisnici patili jer svakih par mjeseci bi mogli dizati i spuštati cijene.
Svaki toranj ima određen broj smjerova. 2 ako pokrivaš recimo samo autocestu ili dolinu između dva brda, 3 je najčešće i 4 veoma rijetko kada za to postoji potreba ali tada smjerovi mogu interferirati. Širina snopa aktivnih N78 antena ti je 65+-5 stupnjeva.
Pošto se radi o TDD sustavu u teoriji se možeš približiti 2GB bez uploada ali realnije je da to bude daleko niže jer sve ovisi o radijskim uvjetima, modulacijama,MIMO,...
HT ima u rezervi još 20MHz tako da može imati na jednom smjeru jednu 100 i jednu 20 ćeliju.
Citiraj:
Autor Filc
.
EU i Grad financirali opt mrežu, mreža je gotova, pred nekoliko mjeseci ht naveliko daje mogućnost opt priključka.
....
.
|
Živim svaki dan po 8 i više sati blizu tema o kojima vi pišete.
Prvo morate znati da telekomi imaju B2C i B2B poslovanja.
Prvo se odnosi na prodaju privatnim kupcima, a drugo je prodaja prema poslovnim korisnicima u koji spadaju i telekomi.
Recimo A1 dogovori s telekomom dvija tipa usluge, jedan je da na pristupnim čvoru dozvoli da TM postavi svoju aktivnu opremu dok u drugm slučaju samo propušta promet kroy svoju infrastrukturu. Svaka usluga ima svoju cijenu i TM dalje radi resale A1 infrastrukture. Recimo da pristupni čvor ima 800 korisnika, TMu je možda isplatljivije staviti svoju opremu dok na 30 nema smisla. Naravno ako telekomi između sebe nemaju dogovorene komercijalne uvijete prodaje onda dolazi do problema. Resale može biti samo zonski i ne mora biti dostupan svuda ovisno o njihovim B2B ugovorima.
Ako je grad izgradio pasivni dio mreže i HT spoji svoju aktivnu opremu tada opet ovisi što od koga iznajmljujete. Ugovor grada s HTom može i ne mora dozvoliti da HT radi resale, nego grad može reći A1 mora platiti Xeura nama i HTu dalje plaća Xeura.
Citiraj:
Autor perk
Meni je isto ovo bilo s optikom.
|
Svatko od telekoma pokušava akvizirati korisnike na određenom području. Morate uzet u obzir da TM i A1 u 99% slučajeva prodaju vanjske firme koje su polaćene po akviziranom korisniku pa ide APP. U teoriji ako je HT ponudio optiku, sigurno je mogla biti realizirana preko Iskona, za TM nisam siguran. Također moguće je, ako se radi o tuđoj infri,da je TM pokušao akvizirati određen broj korisnika prije nego je išao stavljati svoj dio pasivne.
Nije telco biznis baš simple dok ne uđeš u to. Ja sam bio jednak Vama u razmišljanju dok mi to nije postao posao.