View Single Post
Staro 14.04.2024., 15:41   #879
3alfa3
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2005
Pozdrav,

kupio prije tjedan dana laptop, do sada imao (imam) desktop PC i stari laptop sa windows 7 vec 10-15 godina, nisam od tada pratio novosti u informatici, samo kad bi trebao upgradeat na SSD, vise RAM-a, dodao USB3 karticu u desktop PC itd, obnavljao sam Desktop PC koliko se moze, stari laptop isto, ali laptopu je doslo vrijeme zamjene iz 100 razloga pa sad imam jedno pitanje kao netko ko je iz svijeta PC-a u smislu novosti izasao odavno:

Novi laptop dobio sa predinstaliranim win11pro na HR jeziku, a to mi je koma jer se ne snalazim ako je OS na Hr jeziku - isto ko i na mobitelu ( i promjena jezika nije prevela cijeli sistem nego samo djelomicno), pa sam to obrisao/reformatirao/particionirao, instalirao na engleskom jeziku (skinuo sa Microsoft stranica win11.iso i u Rufusu napravio butabilni stick s kojeg sam instalirao win11pro na lokalni account) odredio "world" kao regiju na pocetku instalacije da windowsi ne instaliraju bloatware. Nakon instalacije regiju prebacio na HR, podesio sve u Windowsima kako mi pase i napravio backup image diska na vanjski SSD. Nakon toga instalirao i sav software kojeg koristim i napravio jos jedan image. Skuzio i da iako sam kupio nazivno laptop sa Win11pro, ocito su u ducanu gdje sam ga kupio to instalirali na svoju ruku jer po novoj instalaciji, Microsoft me trazio aktivaciju windowsa (nije u BIOSu ili gdje vec OEM kljuc, a bome i na kartonskoj kutiji pise da laptop dolazi bez OS-a) - nema veze, nasao retail kljuc za 19 eura i rijesio problem (nadam se - za sad radi i windowsi prijavljuju da su aktivirani sa digital license )

A sad na ono sto me zapravo zanima i zasto sam postao ovdje:

Ovih dana citam kako je za EU zemlje moguce deinstalirat Microsoft Edge i sl, ali ako se ne varam (ono sto sam sitno uspio izguglat), za to je potrebna friska instalacija od nule gdje je regija oznacena kao neka drzava u EU? Ako je tako, onda nista, to nemam volje radit i ostavit cu ovako kako je, ali ako postoji neki nacin koji bi dozvolio uninstall onoga sto je u Windowsima za EU regiju moguce lako i kroz app izbornik, onda me zanima jel postoji mogucnost za to i kako da to izvedem. Prvenstveno me zanima zbog Microsoft Edgea jer ionako koristim Firefox, a onda i jos neke stvari koje ne mogu sada deinstalirat, a ne koristim i to je navodno moguce ako je EU u pitanju - kod mene je zasivljeno "unistall" i ne mogu na to kliknut.

Hvala

Zadnje izmijenjeno od: 3alfa3. 14.04.2024. u 16:22.
3alfa3 je offline   Reply With Quote