View Single Post
Staro 26.02.2024., 13:49   #79
Trekkie4
Registered User
Moj komp
 
Trekkie4's Avatar
 
Datum registracije: May 2023
Lokacija: Out of Sight, Out of Mind
Postovi: 261
Citiraj:
Autor Splitska Posla Pregled postova
Eno jedne na balkonu. Popravio sam je nedavno. Promjenio sam grlo, tiple i sa zadovoljstvom zavidao novu LED žarulju. Stara žarulja sa žarnom niti je izdržala desetljećima. To svjetlo na balkonu se rijetko koristi, najčešće uvečer tijekom izlaganja oprane odjeće postupku solarne dehidratacije odnosno njenom prikupljanju uvečer po završetku postupka.
Nova LED žarulja je hladna tj. 4000K, našao sam je u stanu. Mislim da je kupljena greškom jer ne kupujem preko 3000K ali ima watažu pa sam je ipak ostavio. Ove kugle daju pravi ugođaj kad je u njima žarna nit odnosno topla LED-ica od 2700K..

Jedna stari profesor mi je pričao kako je nekad davao u najam sobe u svojoj velikoj kućerdi pored mora i kako su gosti uvečer sjedili ispred kuće. "gorile su lampe" znao bi reć upirući prstom u ovakve lampe. I zaista takav je bio ugođaj u ta davna vremena. Kad se sjetim tih vremena, odma pomislin na strance preplanule puti kako pod svjetlom tih lampi jedu škampe i piju bijelo vino. Njihov preplanuli ten posebno dolazi do izražaja na onim starim fotografijama. Njegovi sinovi su se kasnije bacili u posao s brodovima, voze turiste po obali u brodu sa pet zvjezdica, jedan se nije oženio a drugi je dovea ženu koja ratuje sa ostalom sretnom porodicom i malko je zagospodarila. Krasna obitelj, sve su svojin radon stekli. Ali nevolin tu proć auton a moran proć. Lampe in više ne gore. Bolje bi bilo da nisu ni gorile.
Vidim da su nas prebacili u "Svaštaru" svaštare, nekome očito bijele kugle nisu dobro sjele. Ili valjda misle (ili ne očekuju) da se o njima bude previše pričalo...

Nego, da ti odgovorim na tvoj post kolega. Apsolutno se slažem, klasične žarulje sa žarnom niti su najbolje za ove kugle. Nisam siguran kakva je situacija u Splitu, nažalost nisam bio dolje već godinama ali znam da se tu u Zagrebu klasične žarulje više ne može kupiti. Ili je to barem ono što se službeno priča ... naime, dok sam tražio armature za kuglu pronašao sam klasične žarulje od 40, 60 i 100W u elektro prodavaonicama, uz napomenu da su to sad žarulje za posebnu primjenu i da im je strogo zabranjena primjena u domovima. Stalno čekam specijalce da mi upadnu i zaplijene lampe

Stvarno, ne šalim se ... imaš ilustraciju gdje je prekrižena kuća i valjda 50 napomena kako žarulja odgovara EU protokolima XY, i kako je ovaj proizvod deklariran (i namijenjen) isključivo za one pogone & uređaje gdje nije moguće koristiti LED rasvjetu. Kupio sam već nekih 10-ak komada za sebe, a u međuvremenu sam razgovarao i sa članom obitelji (kao i obiteljskim prijateljem), i svi su me zamolili da im uzmem barem 10-20 komada. Pa ako želiš onaj klasični šarm žarne niti, svakako ti savjetujem da odeš pitati u neku elektro prodavaonicu ... svi to drže, samo se nitko ne usudi oglašavati.
Trekkie4 je offline   Reply With Quote