Sto se tice opreme moj glas ide za Linksys WRT54, AP radi vec 8 mjeseci u stvarno ekstremnim uvjetima (na tavanu je tik do crijepa, ljeti temp preko 40, a zimi ispod -15, suti i radi), jednom je grom udario kojih 200m od njega i nista mu nije bilo, mal se zableso no nakon resetiranja se nekim cudom oporavio. S tim AP-om uspjeli smo napraviti vezu od 13km!! satelit s biquadom na drugi isti, islo je oko 250 kb/s bez nekog posebnog upucavanja (jos smo mrezu drzali na "g only" jer je u isto vrijeme na AP bila spojita jos i omnica), drugi AP je bio canyon router, stoga sve pohvale liksys-u na pouzdanost i kvalitetu.
Slazem se i s izborm mrezne CN-WF511 (Canyon) rade super i pod win i pod linuxom sto je velik ++. Ja sam osobno imao problema s tom karticom, no na kraju se ispostavilo da nije da mozda kartica i nije bila problem (nije radila na mom kompu(na drugim kompovima je radila), uzeo sam drugu i radila je, no mjesec dana kasnije vrisnula mi je maticna pa pretpostavljam da je to bilo do toga)
E sad (sto te najvise zanima) recu ti kao u proslom postu, meni je besmisleno kupovati omnicu kada ti ona zapravo ne treba, koliko vidm ona bi bila na prozoru sto znaci da bi joj 180 bilo zaklonjeno, cemu onda omnica?? Razmisli o nekoj anteni s kutem od 180 stupnjeva. Proble s omnicama ti je sto one imaju kut zracenja od 360 horizontalno, no vertikalno 2-3 stupnja, sto nije problem na vecim udaljenostima, a na manjima zna biti veliki problem.
Uzmi si ovakav racun, znas da omnica ima kut od npr 4 stupnja ukupno, znaci pola toga toga ide prema dolje, a pola gore(idealan slucaj), dakle imas 2 stupnja, digitron u ruke i prisjeti se trigonometrije i sinusa tj kosinusa i izracunaj si dali ce to biti dosta s obzirom na udaljenost. Kada sam pocinjao s wirelessom svi su mi govorili probaj(sto me izuzetno zivciralo), no u biti to i je tako, neces znati dok ne probas, nekad se mora riskirati. Priznajem da ovaj racun ne mora puno znaciti, no moze ti biti orijentacija, moguce je da usprkos manjoj udaljenosti to radi bez problema. (u wirelessu kod mene jedan klijent je udaljen 20m od omnice i nizi kojih 5 m i sve mu super radi, ima super signal s antenom koja je dosla uz karticu, po toj racunici omnica bi trebala imati kut od 14 stupnjeva...)