Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 13.02.2024., 12:06   #11737
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Hi-Fi

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova

@Medo gledao sam i Onkyo stereo pojacala/recievere ali ih bas nema puno tu gore. Onkyo nisam cuo ali PM6007 zvuci kao idelan par za Oberone. No shvacam tvoje iskustvo jer Marantz ima taj specifican zvuk koji sa zvucnicima koji nemaju toliko naglasene visoke frekvencije bi zvucao previse bass heavy. Na malim Oberonima 1 sa Marantzom nize frekvencije su profukcionirale dok sa Jamo i WIIM AMP ih nikad nije ni bilo. Sad me kopka rijesit se subwoofera i napravit upgrade na Oberon 3 .
Pojačalo mora pojačati ulazni signal za isti faktor na svim frekvencijama i amplitudama a pri tome ne unositi nove signale u zvuk s ulaza. Tu se ne računa room correction i sl.

Ako pojačalo ima specifičan zvuk onda to nije hifi pojačalo.

Zvučnik je zeznut teret za pojačalo. Imaš dva-tri drivera koji su zapravo zavojnica koja se pomiće u dinamičnom magnetskom polju uz otpor ovjesa. Svaka ima svoju karakteristiku a spojene su u paralelu. To je samo po sebi kaos a kada još dodaš skretnicu na to sa svojim LC komponentama…. Pffft

Zato jeftino pojačalo ne može tjerati kvalitetne zvučnike. To je grehota upariti. S druge strane jeftini zvučnici prodišu na kvalitetnom pojačalu kao što si iskusio s Marantzom.