Tema: Dobra klima
View Single Post
Staro 23.01.2024., 20:49   #4427
borisko
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2008
Za grijanje - razmisliti o parapetnim jedinicama ako ima mogućnosti.

Puno je bolja raspodjela topline i podovi neće biti tako hladni, odnosno topli zrak ide prema gore pa je cirkulacija toplog zraka bolja nego kod zidnih.

Ako baš moraju zidne, mislim da je situacija malo napeta s budgetom. Ja sam uzeo Mitsubishi AP 25 za manju sobu (spavaću) i AP 35 za dnevnu gdje je naglasak na tišini, učinkovitosti i kvaliteti.

Za tu lovu i reputaciju koju imaju - nisam nešto osobito oduševljen. Najveći problem bih istaknuo nepotrebno defrostanje kad se vanjska jedinica nije ni oznojila, znaci nema trunke leda na njoj.

S druge strane, za kuhinju i wc sam uzeo Midea Xtreme Save Pro 25, moram reći da rade odlično, jedino su malo bučnije (Mitsubishi AP serija ima bešumni + noćni mod), i vanjske jedinice malo više vibriraju (ali to je do montaže, obavezno staviti na gumene nosače koji prigušuju vibracije). Kod njih je situacija s defrostom puno bolja i često znaju raditi dok je vanjska itekako zaleđena.

U principu nemaju problema pri grijanju i na -10 ili -12 koliko je već bilo ovih dana. Veći je problem oko 0 kad je visoka vlaga vani pa ih to "guši" i povremeno idu u defrost. Kod mene je isto loša izolacija koliko god loša može biti (masivna gradnja, ali prozori prastari drveni, propuh i nema izolacije, bilo poda, stropa ili zidova, kontinentalna Hr, okolica Zg)

S obzirom na cijenu (duplo jeftinije od Mitsubishi), s njima sam top zadovoljan.

Sad da uzimam opet, Mitsubishi ne bi ni gledao, već bi se rastegao do Toshibe Daiseikai koja je po svemu superiorna, ali najvažnije, ima dvoredni kompresor i super su efikasne i pouzdane. Nemaju wifi out of the box, ali moze se dokupiti. Po zimi ih ionako ne treba dirati (podesi se zeljena temp i to je to) pa je po meni to čisto šminkerski feature, skoro pa i ne koristim, osim što povremeno pogledam senzor temp. vanjske jedinice.

https://www.toshiba-aircon.co.uk/wp-...oduct_data.pdf
borisko je offline   Reply With Quote