Citiraj:
Autor GreenLife
Onda, pošto sam neuk, može poduka?
Volio bih više znati o tome, a pošto si ti taj koji to zna i ima godine iskustva - poduči me, kao i ostale koji to ne znaju

|
Iz quotanog mi nije jasno na što ciljaš. Ako postaviš direktno pitanje dat ću direktan odgovor.
Citiraj:
Autor Mommistake
Normalna sam osoba, nemam što skrivati, odbio sam.
|
Postoji nešto što se zove pretpostavka nevinosti. To jednostavno mora biti početna pretpostavka jer u suprotnom cijeli pravni sistem nema smisla. Dakle, nevin si dok se ne dokaže suprotno. A ti nisi dužan bilo kome pomagati da bilo što dokaže, naprotiv.
Ti, i svi mi skupa zajedno, imaš jedno najtemeljnije pravo: pravo da budeš pušten na miru. Hodaš, voziš, gledaš svoja posla, uviđavan si prema svojoj okolini, reagiraš razumno na vanjske podražaje. Naravno da se to pravo krši u tolikoj mjeri svaki dan da o tome gotovo nitko ne želi niti razmišljati. Najgore je što velika većina ljudi podržava kršenje tog prava.
Sve te "kontrole" služe tome da se nešto nađe. Kvalitetno treniran policajac dobro zna kako se nešto može iskopati i uvijek nešto može naći. Kao što ispitivanje lako može rezultirati popriličnim problemima za onoga tko previše priča. Takve vještine sigurno nisu u repertoaru predmetnih prometnih policajaca.
To što ti ne želiš biti pretraživan nije temelj za sumnjičavost i ne može nikako poslužiti kao opravdanje za sumnju nego jednostano znači kako ne želiš nekome pomoći da ti napravi problem. I da imaš nešto za sakriti, nisi dužan pomagati drugome u obavljanju njegova posla koji uključuje i to da tebi napravi potencijalno velik problem. Zato jer imaš malo neke biljke u džepu, primjerice, stravičan nehumani zločin.
U pravilu, kako ti kažeš, normalni ljudi jedva čekaju da priznaju nešto. I to policajci, oni malo kvalitetniji, znaju. Zaustavi te prometnik i pita "znate li zašto sam vas zaustavio?". Odgovor "zato jer sam vozio prebrzo" je direktno priznanje krivice o čemu će policajac napraviti službenu bilješku koja će kasnije u nekom eventualno sudskom procesu biti priznata kao dokaz.
Citiraj:
Autor nepalac
Tamo nema nikakvih rutinskih kontrola i random zaustavljanja ljudi te njihovih provjera
|
Naravno da ima toga tamo koliko hoćeš. Velika razlika između naše i njihove policije je u tome što oni imaju ogroman priljev bivših vojnika u policijske redove. Kada netko tko je godinama ratovao u raznim urbanim sredinama po bliskom istoku završi na ulici i ima problem s egom te u glavi vrti svoj film... e to je film u kojem ne želiš igrat ulogu. Ubijaju ljude za ništa.
Imaju oni i čudnu praksu gdje gradovi "zapošljavaju" policajce kao što bi zaposlili referenta ili logističara. Čovjek dobije najbazičniju obuku, dadnu mu pištolj u ruku i ajde ti fino na ulicu. Kaos.