View Single Post
Staro 15.01.2024., 14:35   #1645
tskarda
Premium
Moj komp
 
tskarda's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Umag
Postovi: 1,099
Pa ja sam štedio godinama minimalno 200€ mjesečno, i kad sam bio zaposlen i kad nisam i kad sam bio samozaposlen pa bio bez plaće mjesecima i s kreditima, nekad bi kasnio s štednjom ali bi nadoknadio na kraju.

Odricanja postoje naravno, koristio sam do prije koju godinu C2D proc a slinio sam po ideji da imam i7 ili barem i5, ali nisam si ga nikad stigao priuštiti, prvi skok je bio ryzen3 1200 u vrijeme kad je pola foruma bilo na 7 ili 8 generaciji intela a ja kupio prvi stan (cca 2015.) . Mobitel mi je oduvijek u rangu 100€. A gadget freak sam i volio bih imati jednom Samsung S seriju. Od rudarenja mi je ostala 1050Ti s kojom igram (onih pol sta mjesečno kad djeca zaspu prije mene ) a samo kopanje je platilo 1/3 novog stana. Pisao sam upute za SMOS kako ga podesiti i skonfati te koju opremu sam ja tada koristio.

Dvoje djece se rodilo u međuvremenu, prošle godine uselili u novi stan, stari je ostao i ljeti se bavimo turizmom pa on otplaćuje sam sebe a i dio novog stana.

Stalno sam zaposlen u jednoj većoj firmi, a sastarne radim ko crnac, od kopanja do mozganja, gdje god plaćaju tu sam. Doslovno od lopate i kopanja, prodaje kokošinjaca (dobar biznis iskreno) pa do konfiguriranja firewalla ili savjetovanja oko mreže/opreme.

Prosječna primanja, nisam naslijedio od babe ni kunu, auto je 16 godina star - eno ga kod mehaničara , u novom stanu (kupljen 4/2022.) sam preko godinu dana svaki dan radio nakon posla da ga sredim (struja, voda, grijanje, estrih, pločice, parket, kuhinja, kupatila, zidovi - sve na novo, zgrada je iz '75 a trenutno izgleda kao da je iz 2025.) - 3. kat bez lifta, rekord je bio u jednom danu 60 puta ponijeti 25kg vreću ljepila/nivelira/gleta/pločica/parketa/osb/knaufa gore.

I ja bih novogradnju, iskreno, gledali smo supruga i ja, je no bila je izvan budgeta, kćer se tek rodila, supruga godinu dana bila doma s dvoje djece. Pošto imam 2 zdrave ruke a nije prosječni bauštelac pametniji od mene uz puno truda i volje - isplatilo se.

Za 5 godina, kada se malo oporavim financijski planiram novu investiciju.

Srednju sam jedva završio, nisam u politici, ne pušim, ne pijem a u birtije idem jedino ako mi oni plaćaju (novi komp, softver ili mreža).
tskarda je offline   Reply With Quote