View Single Post
Staro 11.01.2024., 12:14   #868
skalar
Premium
Moj komp

skalar's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
Citiraj:
Autor Tirion Pregled postova
Došlo je vrijeme da napokon zamijenim HT-ov Speedšrot nekim vlastitim, bitno kvalitetnijim routerom. Nedavni nestanak struje uzrokovao je da se počeo čudno i bugovito ponašati, PS5 se nikako nije htio spojiti na internet bilo preko wifija ili direktno preko kabla. Tek kad sam išao na onaj test connection i vidio da pod NAT type piše failed to me usmjerilo da je problem u HT-ovom govnu. Nakon prilično prčkanja po njegovim postavkama nekako je proradilo na kraju, ne znam ni sam kako, valjda jer mu se eto htjelo.

No nebitno sve u svemu, ne da mi se natezati više i ovisiti o njegovoj čudnovatosti i tko zna kakvoj konfiguraciji koju će povući sa servera. Idem po nešto kvalitetno, a treba mi pomoć i savjet što uzeti.

Dosta vidim da se spominju ASUS-ovi i Tp linkovi routeri koji su prema komentarima ljudi ovdje ok, bitno mi je da je pouzdan i kvalitetan i da ima solidan wifi.

Na HT optici sam, Raisecomov ONT i Speedšrot koji je spojen na switch. Koliko shvaćam Speedšrota mogu komotno maknuti, ne treba nikakvo prebacivanje u bridge mode ni ništa. Od HT-a dakle moram dobiti podatke username i password za PPPoE konekciju. Trebam li iz njihovog routera izvući još nešto?

Na mreži su: 2 PC-a, 2 MAX tv-a, centrala alarmnog sustava, kamere, bojler centralnog, printer, TV, PS 5, 3 mobitela, sad će doći i Philipsov hub za hue rasvjetu, uglavnom ima toga a i trend je očito da se broj uređaja postepeno povećava. Wifi ide preko TP-linkovog Omada access pointa koji mi pokriva 1. i 2. kat kuće sasvim dobro, no držim upaljen i wifi na samom routeru jer se nalazi u mrežnom ormaru u garaži pa da i bojler ima konekciju u kotlovnici pored.

U svakom slučaju namjeravam nabaviti nešto kvalitetno da bude dovoljne procesorske snage i kapaciteta za bar idućih 5 ili više godina. Možda ne bi bilo loše da ima i 2.5 gbitni port kad vidim i da je HT svoje nove defaultne routere počeo s time isporučivati.

Gledao sam malo Asusovu ponudu no nema teorije da se snađem u ičemu koliko modela ima. Izdvojio bih za router negdje između 100-200 eura otprilike, kad gledam da ljudi samo za kuhinju iskrcaju novaca koliko za auto srednje klase glupo mi je na ovako nečemu štediti, ispada da je to u današnje doba jedan od najbitnijih uređaja u kućanstvu uz frižider i perilicu.

Bilo bi mi drago po mogućnosti da ima koliko-toliko user friendly interface i da je što više plug&play, mada ionako je pitanje hoću li ga uspjeti upogoniti da radi, no barem da znam odakle da krenem i koji modeli bi uopće došli u obzir.

Par pitanja koje još imam:

1. Mogu li MAX tv receiveri raditi ako su spojeni preko switcha ili moraju direktno ići na router?

2. Može li na vlastitom routeru raditi VoIP iliti fiksni tel i ako da koji bi modeli došli u obzir? Nije uvjet da neophodno mora, no eto kad ga već imam spojio bih ga.

Mislim da je to uglavnom to za sad, ako se još nečeg sjetim pitam.

Hvala unaprijed na pomoći i savjetu!
pa nisam siguran da će voip proraditi preko vlastitog routera,bar do daljnjega nećemo dobiti potrebne voip podatke,a nema naznake da će operateri preuzeti njemački sistem.
preko "pametnog swicha" internet + tv ,ovisi koji je router ,recimo kod mene
dok mi je t-com davao fritza preko njega je bila moguča ta opcija bez ikakvih problema kasnije kad su vratili speedport nije,kasnije na kablu fritzbox i sada na innboxu 92 to ne radi jednostavno kada se stave 2 vlan id preko jednog porta swich se s blesira ili radi samo onaj koji se prvi priključi.

preko kupljenog vlastitog rotera internet + tv bez ikakvih problema čak i bolje nego preko bilo kojeg routera operatera + veliki benefit na ax roterima je da je brzina wifia u pravilu jednak ili vrlo blizu žičanoj vezi.

primjer:
žičana:

wi-fi:

-

skalar je offline   Reply With Quote