View Single Post
Staro 06.12.2023., 17:40   #8872
Trekkie4
Registered User
Moj komp
 
Trekkie4's Avatar
 
Datum registracije: May 2023
Lokacija: Out of Sight, Out of Mind
Postovi: 273
Nego, šalu na stranu mislim da sam napokon riješio problem sa P4B, ali ovo budem potvrdio sutra.

Definitivno hardver - RAM i AGP slotovi su počeli zezati i imao sam oksidirane kontakte, a situacija se mijenjala kako se ploča grijala ili hladila. Nakon što sam dobro okupao sve slotove u kontakt otopini POSTao je od prve.

Edit
Obzirom da se komp ne tako davno pregrijao na 70+C, provjerio sam sve kondenzatore na matičnoj ali i grafi. Svi izgledaju OK, ne vidim ništa čudno.


Edit2
Sad je i službeno, problem je popravljen. Službeni uzrok je "vlaga", kao što sam objasnio gore. Ovo nije prvi put da imam takve bizarne kvarove, ali se ovo obično javljalo na hardveru, pločama koje držim u ormaru kao višak. Spremim ih ispravne, držim u kutijama godinu-dvije i onda jednog dana izvadim van & skužim da ne rade. Ali ovo se gotovo pa uvijek riješi sa kontakt otopinom, nije riječ o trajnoj šteti. Rekao sam "gotovo uvijek" jer sam nažalost imao jednu Socket 7 matičnu koja je otišla zbog vlage. Pokušao sam je čistiti više puta, mijenjati kabele i konektore ... ništa. Ali to je bilo prije dosta godina, sad već davne 2017.

U svakom slučaju ovo je bilo prvi put da imam takav tip kvara na mašini koja je u pogonu, i koja se često koristi pa budem ovo trebao imati na umu sljedeći put kad dobijem slične simptome.

Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 07.12.2023. u 13:29.
Trekkie4 je offline   Reply With Quote