View Single Post
Staro 27.11.2023., 17:03   #2174
zolakt
Registered User

Datum registracije: Mar 2019
Citiraj:
Autor Daten Pregled postova
Čitam svako malo o tom prebacivanju routera od ISP-a u bridge mode i nije mi jasno zašto to svi tražite?

Šta se dobije kad se ISP router prebaci u Bridge mode?

Recimo ja sam trenutno na Iskon optici 300Mbit dok čekam A1 2Gbit optiku.

Iskonov router je na default postavkama samo sam na njemu izgasio wifi, iza njega je Mikrotik RB2011 koji odrađuje DHCP i bandwith control.

Ako Iskon remotely resetira router opet bi trebao imati internet na Mikrotiku.

Šta bi ja dobio sada da mi Iskon router prebaci u Bridge?
Bez bridgea oba routera rade NAT. Googlaj "double nat". Radi i to nekako, ali je traljavo. Možeš imati problema s VPNom, port forwardingom, sslom itd. U najmanju ruku DNS se zna zblesirati, pa ti otvori UI od njihovog routera kad se pogubi, umjesto urla koji otvaraš. Ili npr google ti malo malo prigovara za security i tjera da klikaš po sličicama. Barem su to simptomi koje sam ja imao s tako spojenim routerima. Ako ideš bez bridgea, onda barem treba DMZ napraviti (imaš upute tu na forumu), iako ni to ne rješava double nat. Dobiješ i to da ti oni više ne mogu ništa resetirati. Ima brdo postova gdje se ljudi žale kako su si složili port forwarding za sve živo, onda se netko "pametan" kod ISPa sjetio klikunut reset, pa ti to lijepo sve obriše. U mom slučaju dobio sam i 50% na brzini (ali to vjerojatno ovisi o opremi), njihov router nije tjerao preko 200, sada imam skoro 350. Ako imaš 2 routera, bridge je jedino rješenje koje nije tehnički lakrdija

Meni samo nije jasno zašto oni svi rade filozofiju od toga. Jednostavni, maknite svoj krnji UI, u kojem nemožeš skoro pa ništa, pa ću si ga sam prebaciti u bridge. Nikad nisam uspio shvatiti zašto je to nešto što oni odrađuju.

Zadnje izmijenjeno od: zolakt. 27.11.2023. u 17:20.
zolakt je offline   Reply With Quote