View Single Post
Staro 09.11.2023., 05:26   #702
tomek@vz
Premium
 
tomek@vz's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: München/Varaždin
Postovi: 3,412
Citiraj:
Autor Revolver3844 Pregled postova
Zašto je to točno ilegalno?

Pa....gle...kolega malo pretjeruje sa navodima ali to ne znaci da nije u pravu. Google kroji cijene ovisno o plateznoj moci pojedine zemlje. So - to sto vecina ekipe radi je zaheb Google sustava i kosi se sa njihovom EULA (Terms of Service) kao i kupovina OEM/Volume Windows kljuceva sa Ebaya za kikiriki. To sto prolazi ne znaci da je legalno ili jer onaj koji prodaje uslugu to tako zamislio - samo da se iste firme trenutno ne zamaraju sa forsiranjem provodenja licencnog ugovora.

Drugo. Ovo sa dizanjem cijena nije bas znanstvena fantazija vec zbilja u kapitalisticnom svijetu u kojem zivimo. Ako imas produkt gdje je konkurencija jaka nemozes doci na trziste sa visokom cijenom. No jednom kad su korisnici ovisni o tvom proizvodu/servisu - dizes cijene - postepeno. Svi ocito zaboravili da je google bio besplatan i bez reklama pred 20 godina. Na Photos ste mogli neograniceno slika uploadat. A danas? Treba iskesirat lovu - tko zeli komociju.

Trece. Kako firma raste - raste i broj zaposlenika, struktura je komliciranija, Management overhead je veci i kad su Informaticke firme u pitanju - dolaze Manageri koji samo gledaju kako ce okrenut lovu - katkad bez obzira na posljedice. Naravno da ce se ono na sto su korisnici navikli ograniciti i da ce cijene rasti. Koliko? Koliko ta ista firma zeli. Youtube nebi bio takva koma trenutno da postoji ikakva konkurencija toj platformi. Al hebiga.

To nije nikakva zavjera ili SF vec zbilja i praksa svijeta u kojem zivimo. Kaj je tu cudno?
tomek@vz je offline   Reply With Quote