View Single Post
Staro 25.10.2023., 09:30   #23
Splicer
Registered User

Datum registracije: Oct 2023
Evo da se ubacim u ovu temu... dugo sam čekao da me forum "odobri" pa da mogu napisati malo detalja.

Kao i svugdje u HR i ovdje vlada podosta ne znanja vezanog uz splicere. Da ne bi bilo da ja sada tu pametujem - u poslu sam sa splicerima preko 5-6 godina, prodao sam više od 700 kom. i odservisirao preko 100 kom sigurno.

Trenutno i apsolutni broj jedan u HR je Sumitomo. Na svjetskoj razini je broj 1 Fujikura, ali svega za par posto iznad Sumitoma. Inače obje kompanije su Japanske, a u Japanu je broj 1 Sumitomo (Sumitomo je daleko veća kompanija od Fujikure - spada u top 10 Japanskih kompanija).

U Hrvatskoj A1, HT, Telemach, Ercisson i svi veči podizvođači koriste Sumitomo T-72C / C+, za FTTH imaju uglavnom ili T-400S ili T-502S (novi model). Rijetke su Fujikure, ne zato što spliceri nisu dobri, već je distributer u HR katastrofa, naplaćuje nebulozne cijene za servise i izmišlja toplu vodu - ugl. nitko ga ne voli previše. Sumitomo ima totalno drugačiji support i distributer je dobar.

Broj 3 je Inno koji se ozbiljno približava i Fujikuri i Sumitomu.

Što se tiče samih splicera i kvalitete splicera, najbolji splicer ikada je Fujikura 60S,nakon toga Fujikura radi dobre splicere, ali se svaka generacija pokvari tj. smanjili su kvalitetu što se može vidjeti i na 90S+ koja ima dosta "jeftinih" djelova u sebi (imao ju otvorenu na stolu neki dan). Kamere su također slabije tj. kvaliteta djelova je slabija nego na Sumitomu T-72C+.

Uglavnom, u HR. kao i svugdje drugdje imate ljude koji preferiraju Sumitomo i one koji preferiraju Fujikuru. Onaj tko pljuje po jednom i po drugom uglavnom nema pojma kaj priča, oba su top proizvođači i u samom vrhu. Makar sam ovo gore napisao za Fujikuru da ima "lošije dijelove", i dalje je to top splicer.

Trenutno najbolji splicer na tržištu je T-72C+ (najbolje kamere, najbolji zoom + najbolja detekcija vlakana tj. algoritam za prepoznavanje niti je na Sumitomu stepenicu iznad konkurencije). Brzina vara je tu negdje, Sumitomo jedini ima dvije pećnice pa je tu u prednosti nad drugima.

Spliceri sa OTDR-om su najveća glupost ikada, to nitko nema niti ne koristi... Također - procjena "gušenja" spoja koju Vaš splicer daje je samo "procjena"... Da bi se znalo stvarno stanje spoja treba ga izmjerit sa OTDR-om (kojeg velika večina nema pa kemijaju). Uglavnom su procjene koje splicer daje točne, ima tu puno stvari na koje treba paziti i onaj tko "spaja" bi trebao gledati u ekran i pratiti izboj i kako se "tali" nit / staklo.

Ljudi uglavnom ne znaju spajati tj. pravilno pripremiti niti te onda krive stroj. Kako je netko već i napisao, uglavnom nije stroj kriv već operator. Ljudi nemaju osnove da bi radili posao "spajača" , treba imati malo soli u glavi kad se ovo radi. OPTIKA se ne može čistiti majcom, masnim prstima ili tekućinom za stakla. Uglavnom se čisti sa izopropilnim alkoholom i lint free maramicama, tako da se ne ostavljaju "mucice" a i alkohol odmah ishlapi i nit ostaje čista i suha.

Poanta toga je da se u splicer uvijek stavljaju čiste i suhe niti kako njegovi "električni izboji" i takozvani "pre-arc" (koji služi za čišćenje niti prije spajanja) ne "zašpricaju" svu tu tekućinu i "zmazanoću" po zaštitnim staklima i elektrodama. Nakon nekon vremena morat ćete čistiti ta stakla, splicer neće raditi dobro a i elektrodama će se skratiti radni vjek.

Puno ljudi kupuje kineski splicer, iskreno ne znam kako im se to isplati i kako im se da s time da ne velim kaj. Imao sam dosta ljudi koji su ovo napravili i ti spliceri rade jedno vrijeme i onda počnu "zaje.." A podrške za njega nema.

Kod svih profi instrumenata bilo to Splicer, OTDR, mjerači snage itd... bitan je support i kupujte od firmi koje Vam daju support i imaju servis. Platit ćete na kraju skuplje nego da ste kupili pošteni splicer. Za Sumitomo znam cijenu, cijena FTTH splicera je cca. 1600€ + PDV (sa cleaverom)... A kinez je vjerojatno 900-1000€ ali je bez supporta + uvozi itd.

@lokoloko je pitao za spajanje bez splicera. Postoji, googlaj si "mechanical splice" ili "mechanical connectors". Uglavnom vrlo jednostavno radi, treba ti cleaver i ti "specijalni konektori". Kada se odreže nit, uguraš je u konektor pomoću "alata" koji dođe s tim konektorima i onda ti takozvani "matching gel" uhvati nit i zaljepi s konektorom tj. sve šljaka.

Da ne duljim više, ako netko ima bilo kakvih pitanja vezanih uz splicere i mjerne instrumente slobodno pitajte... rado ću dat savjte.
Splicer je offline   Reply With Quote