View Single Post
Staro 21.10.2023., 12:44   #8646
Trekkie4
Registered User
Moj komp

Trekkie4's Avatar

Datum registracije: May 2023
Citiraj:
Autor tiki66 Pregled postova
Mislim da znam o kojem zupčaniku pričaš, onaj "kuplung". Originalno je bio bijeli koji je pucao, pa su ga mijenjali plavim koji je bio ok. To sad majstori krpaju na način da lemilicom zatope komad žice u njega.
Nije to nikakav kuplung, sam kuplung je stavljen ispod pogonske remenice. Ali vidim da ti je dizajn poznat

Ne, ovo je samo zupčanik na dvije razine. Kod premotavanja se koristi jedna polovica, a kod playback-a druga, a položaj se kontrolira "vilicom" ispod ovog zupčanika kojeg sam spomenuo.

I da, u pravu si - postojali su ti od plave plastike koje je Samsung distribuirao (Sony recimo nije nikad imao zamjenu za ovo, čak ni part number) ali toga više nema i jako je teško (i skupo) pronaći tako nešto ... vjeruj mi, raspitao sam se. Postoji više metoda popravka, od ovog što si napisao sve do super ljepila i to u nekim slučajevima (privremeno?) drži, ali onda se opet razleti. Vrti se velikom brzinom i pod velikim naprezanjem, pogotovo kad premotava E240 kazetu. Stoga jedina realna solucija ostaje 3D print.

Da sad opet ne zagušujem temu off-topicom, dogovorio sam se sa kolegom u vezi toga, ali budem negdje morao napraviti 3D model. Možda čak i platim firmi, budem vidio. Dobivam dosta tih uređaja na popravak, svako-malo me netko pita da popravim takvu mehaniku (i naravno, gotovo uvijek je isti problem), tako da mi se dugoročno gledano isplati. Eto, baš mi je @Roy neki dan rekao da ima jedan Sony DVD-VHS combo koji gužva traku za popravak, i za kojeg sam 90% siguran po opisu kvara da ima problem sa ovim dijelom. Ali budem bio siguran tek kad ga otvorim
Trekkie4 je offline   Reply With Quote