Citiraj:
Autor Chuxonja
Dal ti je sa AlCu varijantom normalno šljakalo i koji P4 je to nutra? Meni za usporedbu takav cooler normalno drži HT Prescotta koji je još i OCan u granicama normale dok prži prim95. Doduše taj moj case ima i extra 3 80mm venta na sebi tak da ima nekakv propuh nutra. Pošto veliš da je cijela kanta bila dost vruća, možda mu fali dovod/odvod zraka pa se usafta nutra previše. Probaj maknut bočnu stranicu pa vidi dal pomogne.
|
Pa baš i ne, AlCu je imao slične performanse, ali mu je znatno dulje trebalo da se ohladi i/ili zagrije. Vidi se da ne "upija" toplinu tako brzo kao čisti bakar, kasni i do nekoliko minuta za Cu modelom.
Unutra je P4 @2.6GHz na S478, Northwood ako se ne varam. Zadnja generacija prije Prescott-a obzirom da P4B ima Intel 845 chipset.
Mislim da je problem u case-u, riječ je o jednom od mojih famoznih "Adisona". Ti toweri nisu nikada bili napravljeni za P4, i bili su dizajnirani za Socket 7 (AT i ATX) matične, eventualno Slot 1 do negdje S370 ere. Sve nakon toga bi teoretski imalo velike šanse za pregrijavanje, iako sam uspio u jedan manji mATX ugurati Q6600 sa GTX 550 za sleeper konfu, a ovaj radi potpuno normalno i unutar temperaturnih granica čak i kod full opterećenja (odigrao sam cijeli GTA IV na njemu od početka do kraja, nije bilo problema)
Citiraj:
Autor Chuxonja
Osim ako nije neka žešća grijalica od proca, čudilo bi me da ima probleme i ovak. Sa obaje varijante coolera bi trebalo radit zadovoljavajuće, kolko se sječam testova, full bakreni zapravo nije bio posebno bolji glede temperatura.
|
Slažem se, imao sam oba coolera na ovom procesoru i gotovo da su imali jednake rezultate, osim onog što sam gore naveo, bržu odvodnju topline na bakrenom. Ali su same temperature bile gotovo pa jednake na oba modela.
Iskreno, vjerojatno ne bih išao kupovati Cu model samo zbog nadogradnje, da mi ga kolega ovdje na forumu svojevremeno nije poklonio pa sam si mislio zašto ne - barem da probam. Sorry, zaboravio sam mu username, ali znam da je bila neka Alfa Romeo u pitanju. Još smo se zezali, i pitao sam ga zašto nije došao sa Alfom ako mu je to nick na forumu
Citiraj:
Autor 1v@n
NFS 3 sam svojevremeno igrao na P3 sa stock hlađenjem i jednim ventom straga za ispuh i to je išlo glatko bez ikakvih pregrijavanja.
Možda nas je tad manje brinulo jer nismo ni mogli temperature mjeriti tako jednostavno kao kasnije.
|
Apsolutno, ja sam imao NFS3 na Pentiumu II 350 (radi na max postavkama, a dobio sam ga svojevremeno i na P233 MMX da radi na srednje/max postavkama, sa 3dfx Voodoo1 iako nisam imao dashboard pogled). Koliko je meni poznato, moj PII se nije nikad pregrijavao, ali onda opet nisam na takve stvari obraćao pozornost.
Uostalom, temperaturni senzor na Slot 1 je bio jako nepouzdan, i smješten je ispod samog CPU modula i plastičnog okvira što nikako nije dobra opcija.
Citiraj:
Autor 1v@n
Ja tu na slici vidim 40mm (?) vent koji puše na overkill grafičke. Više se one griju po defaultu nego što igra traži. Dok taj zrak dođe gore do procesora, već je vruć, a ne vidim nigdje ispuh. Još par tjedana i dobro će ti doći dodatni radijator u sobi 
|
Ne, vent kojeg si vidio je "standardni" 80mm za ono vrijeme, postavljen tako da usisava hladni zrak kroz prednju masku i upuhuje ga unutra, i preko Voodooica u SLI, odnosno "overkill grafičkih" kako si napisao
Kao što sam rekao više puta one su mi prioritet, sve se drugo može pržiti, i pretpostavljam da upravo zbog prednjeg venta temperatura matične ne prelazi 40C čak ni kod full opterećenja. By the way, nisam siguran gdje se nalazi senzor same matične, možda netko zna ... ali pretpostavljam da je daleko od procesora kako ne bi davao krive informacije.
Slažem se i da temperatura raste kako ide prema gore, prema procesoru i van kroz napajanje, ali nikad prije nisam probio granicu od 65C, čak ni kod maksimalnog opterećenja. A imam ga sad već neko vrijeme, sastavljeni su 2020/2021 godine.
Citiraj:
Autor Exy
Više se ne sjećam kad je ono Intel počeo sa onim speed step fintama, da se downclocka proc kad nije 100% opterećen? Mislim da P3 to nikad nije imao, on se uvijek isto prži  , ali P4 bi možda trebao to imati?
Pošto su tu voodoice definitivno bottleneck, p4 se ne bi trebao ni oznojiti.
I da, taj full bakreni je na kraju bio 1-2 C bolji od al-cu, ništa vrijedno spomena.
Vjerojatno za početak provjeriti kontakt, zategnutost, promijeniti pastu itd.
|
Mislim ... ali moguće da griješim kako je ovo krenulo još na S370, Pentium III procesorima. Thermal Throttling, ili kako se već zove. Skoro pa 100% siguran da ga ovaj moj ima, ali je P4B počeo upozoravati prije nego što se krajnja obrana stigla aktivirati. Kao što sam već rekao, P4B ima Speech Reporter funkciju, odnosno verbalnu vrstu alarmiranja kroz interni zvučnik što mi je daleko veća fora od klasičnih poruka u stilu "beep-beep", a i pitanje da li bih se uopće sjetio čemu šifra ili obavijest za temperaturu uopće znači. Tako da kad je zaurlao "CPU Temperature too High" imalo je znatno dramatičniji efekt i nisam dvoumio oko toga da ga ugasim.
Hladnjak je dobro zategnut, više je problem samog zraka unutar kućišta. Sve se zagrije, pa samim time vent usisava vrući zrak čime nema nikakvog efekta ... zato se oplata i je zagrijala, jer je vrući zrak krenuo prema gore. Ono što me više zanima je zašto baš sada, jer mu je ovo prvi put.