Citiraj:
Autor Royksopp
Ja gledam da su danas postrožili za kredite samo malim ljudima. U zagrebu je danas jako teško naći ok stan do 200 000 eura a da nemaš baš ulaganja. novogradnje ima, ali na to plus uređenje stana ne dolazimo do brojke od 250 000 eura.
Da ne kažem da se gro toga gradi, a parkirnih mjesta i dodatnih cesta nema. Ne znam tko je nadležan za plan gradnje u Zagebu, ali počeli su doslovno u dvoristima postojećih zgrada graditi novu.
Partner i ja tražimo normalan stan s najmanje 2 spavaće sobe i kadom, sve ostalo je plus. Novogradnja danas gradi samo tuš kabine, starije i namješteno jedva nađeš i naravno ponekad je to na sasvim drugom kraju grada. Juče smo iz dubrave išli pema Kajzerici pogledati stan trebalo nam je ravno sat vremena, a vaćali se skoro sat i pol. Neke velike cijene su opravdane, no gdje god idemo gledati, prva im je rečenica, lokacija.
Ja se zaista nadam da će pasti cijene nekretnina.
|
Ovo je baš navijački post koji nema puno veze s realnošću, jer vjerujem da ste tek zagrebli u kupnju stana, ali eo par stvari ovako iz rukava. Mi smo kupili stan prije dvije godine.
Postrožili su uvjete za "male ljude" jer je najveći rizik kreditirati iste te male ljude. Netko mora pokriti i ove kredite što se prodaju agencijama za naplatu. Znam da to sad izgleda kao da su svi babaroge, ali svi mi bi se tako ponašali da smo s one druge strane priče.
Uređenje stana za 50k eura? Pa možeš useliti u stan i s minimalnim uvjetima

Mi smo uselili u stan i jeli s plastičnog stola iz pevexa dok si nismo kupili "pravi".
Isto vrijedi i za sve ostalo, za nuždu se može spavati na madracu koji ne na paletama itd itd.
Lijepo je imati sve tip top odmah, ali nije nužda.
Što se tiče kade, skoro svaki investitor novogradnje će ti staviti kadu umjesto tuša, pločice u kuhinji koje želiš (u sličnom cjenovnom razredu jel) itd itd.
Parking? Mislim da je minimum da možeš kupiti jedno parking mjesto, u pravilu može se i više kupiti sa stanom. Kupiti, da.
Isto tako, lokacija, mislim, ja bi isto htio živjeti npr na cvjetnom, ali nema šanse s lovom koju smo imali.
Trebate si popisati prioritete i prekrižiti 8 od 10 od njih

Pošto nemate para ko ni većina nas ostalih, odlučiti će te što vam je bitnije. Dal je to novija zgrada u lošijem kvartu, ili lošija zgrada preko puta tramvajske stanice itd itd. Da li vam je bitna škola, vrtić, ambulanata, shopping centri u kvartu, autobusna/tramvajska? da li imate auto, koliko vam treba do trenutnog posla?
Možda bi preživjeli i u "lošijem" kvartu.
Cijene diktira tržište i dok se stanovi prodaju, neće kuknjava pomoći. Isto tako, nije realno očekivati da će cijene s trenutnih 2500€ po kvadratu na 1500. Usporiti će rast cijena, padat neće znatno sigurno.
@papčić
Nemoj odustati od kuće, meni je dan danas žao što nisam išao na kuću van Zg umjesto stana u Zg, ali to su bili neki drugi razlozi.
A i kako ćeš šarafat u stanu? Nikako, i bit će ti žao svaki dan jer si u stanu.