Thanks na infu 🙂
Ne znam ni sam sta cu na kraju.
Dizalica trazi puno ulaganja u startu s neizvjesnim rezultatom.
Kopanje opcenito nije neizvedivo, ali je i dosta zajebano u slucaju potrebe za servisom neke od cijevi.
Kod zrak-voda kombinacije u svakom trenu moze krepat kompresor (najveca boljka) koji se dosta napreze kad je vanjska temp oko 2'C, odnosno kad je visoka vlaga i hladno jer se (koliko sam shvatio strojara s kojim sam pricao) rebra na vanjskoj jedinici krenu ledit pa onda ona sama sebe krene odledjivat.
Trenutno u ulici nemam plin (sto ne znaci da ga nece biti), ali sve se vise okrecem peletima i eventualno u bilo kojoj kombinaciji recimo ubacit pec na drva za centralno koju uvijek mogu nalozit ako primarni izvor topline ne radi.
Drva svakako zelim ostavit kao opciju za ne daj boze jer ne zelim ovisit o tome hoce mi netko zatvorit pipu na dolazu, za plin npr.
A ulozit u startu hrpu para na dizalicu pa onda konstantno strepit hoce li nesto krepat, a popravci su 1000+ eura jer rijetko kad krepa nesto bezazleno mi bas i nije privlacno.
Razmisljam na kraju o pelet + solari na krovu kombinaciji. A drva negdje sa strane za backup.
Svabe i nizozemci na svaku kucu guraju solare za toplu vodu, a imaju dosta manje suncanih sati od nas tako da ne vidim razloga zasto to ne bih stavio kod sebe kad smo u povoljnijoj klimi od njih.