View Single Post
Staro 27.09.2023., 17:47   #2446
Tirkiz
Poludrago kamenje

Tirkiz's Avatar

Datum registracije: Apr 2023
P-56 pokriva B28

Njemu su B20/B28 tornjevi na 3 km
Telemachov i HT toranj sa B3 mu je udaljen 5,5 km u Gornjem Zvečaju

Na street view vidim da nema visokih planina između, nego malo izbočenih brda

P-56 uredno lovi i B3 na 20+ km.
Ja kod sebe sa P-56 na razmaku 33 cm u Plaškom uredno lovim tornjeve na Kleku, točno 30 km daleko od mene i dobijem oko 5-10 Mbps a smeta mi brdo Trojvrh.
A kod njega teren puno ravniji nego u mene.

Zašto da uzme P40 i doživotno bude limitiran na 700-900 MHz i onda mu za godinu dana na najbližim tornjevima puste i B3 pa opet mora u kupnju P-56?

Razmak antena za 700 MHz treba biti 83 cm, ima tablica za valne duljine.
Ako stavi razmak 33 cm za B3, antene će pojačavati tu frekvenciju i mogao bi loviti i B3 na ona dva tornja u Zvečaju na 5,5 km udaljenosti.
Sad kakve će brzine biti, to mora sam testirati nakon što tek kupi antene.

I kod mene na selu je prije bio samo B20 pa su mi prije dvije godine uveli i B3 i B1.
Lako moguće da će i u Generalskom stolu nadograditi kroz godinu/dvije i dobiti B3 barem.

B20 mu je bolji jer ima veći bandwidth a time i veće brzine nego B28.
Ako uspije loviti i B3 iz Zvečaja i budu mu ok brzine, super.
Ako ne, ostaje na B20 ili B28 ali barem je spreman ako za koju godinu dobije i B3 u blizini.

Celmmapper karte tornjeva: A1 4G / HT 4G / Telemach 4G / HT 5G NR
Moj 4G/5G setup i brzine (FOTO)
Tema routeri 4G/5G LTE-A,4G+ - usporedbe internet i govornih tarifa mobilnih operatera...

Kako mapirati HT N bandove (npr. N28, N1, N78, mmwave N257) preko Cellmappera?
Android mob koji ima Exynos ili Snapdragon čipset i Telemach SIM u mobu.
Instalirati NetMonster app, dolje u kutu desno klik na Menu > Phone info > kada se otvori app naći polje "Set Preferred Network Type" i odabrati "NR only".
Treba restartati mob (nekad i ne treba, ovisi).
Upaliti Cellmapper i šetati gradom. Neće raditi ni data ni voice ali spajat će se na HT N bandove gdje može (prikazivat će se gNB ID i ćelije).
Poslije mob spojiti na WiFi ili SIM prebaciti na 5G/4G/3G/2G mode i normalno uploadati podatke da se pojave na cellmapper karti.
Do sada potvrđeno da ovo radi na Samsung Galaxy A52s 5G (Qualcomm Snapdragon), S21 (Exynos), S25 Ultra (Qualcomm Snapdragon).
Ako radi na još nekom mobu, javite mi. Ne radi ovo na svim 5G mobovima
Tirkiz je offline   Reply With Quote