View Single Post
Staro 12.09.2023., 13:51   #473
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
Citiraj:
Autor yossariane Pregled postova
Koliko ja znam ppoe mi je u vlan-u
range bi trebao biti (ako je to remote address) 10.x.x.x.

pppoe ti nije u vlanu jer ti gpon router skida vlan tag. bio bi u vlan-u da si nakačen na običan ONT.

i u nikakav bridge ti wan konekcija ne smije ići. bridge je lokalno, wan je konekcija za sebe i u 99% potreba nije u nikakvom bridge-u s ničim.

Citiraj:
To bi trebalo značiti da sam iza cgnat-a. Kad pogledam meni je stalno ista adresa. Moguće da se je to promjnilo kod promjene routera. Prije su mi rekli da imama privatnu adresu.
Provjeriti ću to sa ISP-om

vidiš u ip/addresses kad si spojen na net i/ili u ppp/interface pppoe statusu.

i ps- ti nisi MIJENJAO router, ti si DODAO router. tebi je gpon ont= router. i ne možeš ga mijenjati jer ti je zakačen na optičku nit.

Citiraj:
Gdje to vidjeti? Misliš address list? Koji kod da upišem u termiinal?

wan ip NIJE ona koju upišeš ti,nego ona koju dobiješ preko pppoe. nalazi se gore kako sam naveo, na oba mjesta bi trebao to vidjeti. vidiš remote i vidiš local adresu.

ako imaš privatnu adresu kako si naveo malo prije da su ti rekli, i ako je ona u 10.x.x.x rangu, to je cgnat.
i onda se opet vraćamo na početak priče tj da ju zatvorimo - ako koristiš pppoe za spajanje, automatski ti ne treba dhcp client, jer on nema odakle pokupiti ip - ti ip dobiješ preko pppoe konekcije.

Zadnje izmijenjeno od: jp_rv. 12.09.2023. u 14:01.
jp_rv je offline   Reply With Quote