View Single Post
Staro 10.09.2023., 14:59   #17
Trekkie4
Registered User
Moj komp
 
Trekkie4's Avatar
 
Datum registracije: May 2023
Lokacija: Out of Sight, Out of Mind
Postovi: 263
Citiraj:
Autor chief_wolfinjo Pregled postova
ako se ne varam, treba biti više od 50% stanara za obnovu zgradu
ako uspiješ skupiti potpise stanara, onda je sve moguće
Ovo teško... Kao što sam rekao, ima nas 2x 10, svi sa zajedničkim predstavnikom (i vodimo se kao jedna zgrada). Od 20 stanova 10 ih je na drugoj strani zgrade i nije ih briga za nas na sjeveru. A od 10 nas koji imamo probleme, jedan je stanar umro (a obitelj se ne može ili ne želi dogovoriti oko stana, pa stoji prazan), jednog nema jer živi u drugoj državi (opet, stan je uglavnom prazan), a jedan svako-malo dođe ovdje ali onda opet pobjegne i nije mu previše stalo oko zgrade. I tu sam naravno ja, koji ne mogu glasati sam za sebe ... dakle, ostaje nas šestero protiv 10 na drugom ulazu, što gotovo pa garantira da gubim u samome startu.

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Po ZOV-u (NN 91/96) zgrada je u vlasništvu suvlasnika sukladno njihovim suvlasničkim udjelima.
U Uredbi o održavanju zgrada (NN 64/97) taksativno je navedeno što su sve zajednički dijelovi zgrade.

Kao što su kolege spomenule, u ovom slučaju, troškove sanacije trebaju snositi svi suvlasnici zgrade sukladno suvlasničkim udjelima tj. iz pričuve. Ako na pričuvi nema dosta sredstava za taj zahvat, uzmite kredit kod banke. Kredit ide na zgradu/pričuvu tj. nema zabilježbe na privatnim stanovima. Na osnovu vašeg zahtjeva tj. potrebnog iznosa, površine zgrade, prihoda i rashoda, banka određuje vašu novu pričuvu na način da se iz nje mogu financirati rate kredita i da nešto novaca ostane na računu pričuve. Za zgradu vaše veličine, većina banaka će tražiti 60% suglasnost.

Prvo i osnovnog bi bilo da angažirate neku tvtrku koja se bavi geofizikom da utvrde stanje.
Kada od njih dobite elaborat, morate se obratiti tvrtci koja se bavi sanacijom temelja koja će na osnovi tog elaborata predložiti mjere sanacije i sastaviti troškovnik radova.

Cifra će biti ogromna - ispod 50k nemoj ni računati.

Drugi, duži put bi bio da tužite izvođača, nadzor i tvrtku koja je radila geofiziku prije gradnje zgrade. Izgledi da dobijete nisu povoljni jer je potres uzrok tome, proces će trajati i koštati i upitno je kako će se završiti.

Postoje ti Udruga upravitelja i Udruga suvlasnika pa se možeš njima obratiti.

Iz perspektive upravitelja, moj savjet ti je da prodaš stan i odseliš.
Ovo je već djelomično odrađeno, studiju smo platili i imali, ali iz nekog razloga radovi nisu nikad počeli. Vjerojatno zato što nismo imali toliko love, a i zato što se stanari nisu mogli dogovoriti oko dizanja kredita. Vidi gore što sam napisao kolegi, problem je upravo u tome što nas relativno mali broj živi u zgradi. Kad sam se useljavao mislio sam (vjerovao) da je ovo adut, prednost u odnosu na život u velikoj zgradurini. Sad više i nisam siguran.

Citiraj:
Autor webstartm Pregled postova
Ne znam di je kvart i koja je okvirna prodajna cijena stana, al uvik se može nešto iskombinirat. Ako nisi poslovno vezan za ZG, uvik možeš malo na periferiju, ili u Istru koja i dalje ima relativno povoljnih nekretnina na 10-20min od mora. Teško je to sve, al ne znam, zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti obitelji se može svašta učinit.
A sa lutrijom, sritno, siti se nas ako dobiješ
Osobno nisam vezan za Zg, pa čak ni sentimentalno (iako sam ovdje rođen i odrastao), ali nisam siguran da bih mogao platiti stan te veličine (75m2) u Istri. Zgrada je na Sigečici, ali ne bih želio davati točnu adresu tu na javnom forumu ... tim više AKO odlučim prodati stan. Zgrada je iz 1969 ili 1970 ... nisam siguran. Ali stan nije uređen nakon potresa, što je veliki minus za prodaju. Pukotine su posvuda, na nekim mjestima čak toliko jako da nema tog gipsa koji bi to sakrio da se ne vidi. Ali ništa strukturalno (što bi ugrozilo sigurnost), uglavnom na pregradnim zidovima, u kutovima prozora, vrata i tome slično.

Napominjem da je ovo što opisujem isključivo od potresa, NE od propadanja temelja ... ovo drugo je problem za sebe.

Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Vi tu savjetujete prodaju stana, kao da su kupci sljepi? Da ne govorim u situaciji gdje će netko potencijalno htjet dići kredit pa procjena i sl.

S druge strane, ne znam kako to poslije izgleda u potencijaloj parnici gdje novi vlasnik tuži staroga zbog prodaje mačka u vreći i sl.
Ha gle, ne izgleda nikako. Viđeno-kupljeno ... kao i uvijek. Naravno da problem statike ne budem spominjao eventualnom kupcu, baš kao što ni netko drugi ne bi to isto spominjao meni. I tako u krug.

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Ta zgrada neće više nikada biti onakva kakva je bila. Sanacija će učvrstiti tlo na kojem se ona nalazi, ali to će koštati i ona vjerojatno neće u potpunosti spriječiti tonjenje, već ga samo osjetno usporiti.
Ako uzme umanjenu cijenu stana i tome još pribroji svoj udio u trošku sanacije, onda mu je novi stan bolja investicija.
Citiraj:
Autor jopis Pregled postova
Daj ne prduckaj.
Priča se o Zagrebu, dakle prodat stan po nekoj iole realnoj cijeni nije nikakav problem. A pogotovo ovaj dio za tužbu, kakav mačak u vreći, kakvi bakrači, pogotovo ako eto potencijalni kupac povede 'stručnjaka'.

Zašto ti to pišem, zato što je kum prodao 2 stana u razmaku od par mjeseci, za neveliku razliku u lovi, jedan jer je morao zbog razvoda a drugi iz sličnih razloga ko trekkie. Prvi stan, lokacija odlična, "novogradnja" (10ak god.), dvoetažni, 90ak m2. Cijena prodajna mrak. Drugi stan, lokacija dobra za one koji vole bit u žiži prometa , iznimno frekventna lokacija, ali blizu centra i cijena je isto bila vrlo dobra u prodaji, a stan/cijela zgrada je najebao u potresu, popravak je bio rješiv samo u vlastitom aranžmanu jer je skupština stanara datebogsačuva, a zgrada spada u povijesne, pa je cifra popravka bila veća nego stan vrijedi. I svejedno je došao lik i kupio i taj i susjedni stan bez ikakvih natezanja oko cijene koja nije bila nimalo niska (stan je na zadnjem katu i svaki stan ima extra 30ak m2 terase).
I evo već godinu i kusur, nije nitko niti zvao niti pitao za mačka u vreći

Od te love, kupio jedan u novogradnji na zagrebačkoj cesti, drugi u novom zagrebu. Maknuo se od centra sa oba stana, kupio 2 nova (cca 20ak m2 manje ima sad nego sa ova dva prijašnja), isplatio 'ženu' i još mu ostalo i za živit
Umanjena cijena stana nije prihvatljiva, jer nisam zaposlen i ne mogu kompenzirati ogromnu razliku u cijeni ... da ne znam koliko sigurno ili dobro to bilo. Ostaje mi jedino napraviti kozmetičke radove, pokriti probleme i prodati stan kao takav, u super stanju, sa dobrom lokacijom (što i je), idealan za nekog tko želi mir u razumnoj blizini centra grada.

Naravno, AKO uopće krenem prodavati - jer je za sad najizglednije da ne budem prodavao ništa obzirom da ne bih mogao postići cijenu koju trebam.
Trekkie4 je offline   Reply With Quote