Citiraj:
Autor maki040
Pozdrav ekipa, živim na jugu države i miriše na optiku. EU sufinancira, HT radi, već su postavili kutiju na fasadi i valjda ću do kraja godine se moć spojiti na optiku.
Molim Vas da pročitate sve da mi kažete da li ima smisli što planiram.
1) Radim od doma, pa mi je potreban internet i kad je kvar u pitanju da tehničari brzo nalete. Iz tog razloga ću uzeti HT, navodno samo oni imaju na svoje tehničare u Dubrovniku. Kako EU sufinancira, mogao bi uzeti i A1 ili Telemach.
2) Velika obiteljska kuća je u pitanju, provukao sam kroz kuće kablove (Cat 7) i sve radi super s Hibrid ruterom
3) Iza hibrid rutera koristim svoj ruter (Fritzbox 7490) pa dalje preko switcha idu kablovi na sve katove gdje su opet fritz ruteri (7490) u mashu.
Sad mene zanima, kad mi dođe optika, a mislim uzeti HT, čitao sam da
ne moram uopće koristit njihov ruter. Znaci morao bi sebi nabaviti jedan fritz ruter za optiku, njega postaviti kao mastera i ove ostale 7490 da budu kao mesh repeater? Mislim uzeti Gigu, to nije problem za ove moje 7490 u meshu, jel tako?
Druga opcija je ostaviti HT-ov ruter i moji koristit iza. U tom slučaju ne bi trebao kupiti ništa, jel tako?
Kad sam bio u Njemačkoj kupio sam nekoliko polovnih 7490 po smiješnih cijena pa zato pitam.
Svakako bi htio nastaviti koristit fritz rutere.
|
Za početak, trebaš biti siguran jel možeš uzeti nekoga drugog, jer ako HT uvodi optiku, obično je pravilo da prvih godinu-dvije korisnici mogu uzimati optiku samo preko onog tko ju je i uveo, dakle HT u tvom slučaju. Tako je i bilo kod mene u ZG-u prije 3 godine.
I da, kod HT-a ako je njihova infrastruktura tehničari znaju doslovno i isti dan doletjeti ako se kvar prijavi ujutro preko chata, bar je kod mene tako bilo u dva navrata

Inače već sutradan su tu. Iako ne znam kako je u Dubrovniku stanje sa tehničarima
Što se tiče njihove opreme, kod HT-a samo ako dobiješ odvojeno router i ONT, njihov router možeš skroz izbaciti a staviti svoj i direktno spojiti LAN kabelom u ONT, podesiti VLAN-ove za net i TV i to će ti raditi vrhunski. Osobno tako koristio godinama. Doslovno na godinu samo po jedan kvar, i to da je netko u fiber ormariću zmrdao spoj
Jedino je problem VOIP telefon, ako to koristiš, moraš i dalje ostaviti njihov router jer ti neće dati VOIP podatke niti ih moreš iščupati iz njihovog routera.
Sada svi dijele routere sa ugrađenim ONT-om, tako da ćeš sigurno i ti dobiti ako uzmeš velike brzine. Možeš staviti bridge mode i na njihov router spojiti svog fritza, unijeti PPPoE podatke i voila, tvoj fritz sve radi osim VOIP-a i IPTV-a.
EDIT: Nikky je bio brži od mene