Citiraj:
Autor johnsmith
Ova slikica je malo nespretna, barem meni. Desna strana bi trebala biti ustvari samo 5G strana za pristup 5G - direktno, bez 4G CP kao u nsa. Eeee ali ispada da 5G nema native voice support, nego se koristi Vo5G (5G ekvivalent volte  ). Pa brijem da je 4G na slici zbog volte. Ali kad bi telefon imao Vo5G u SA uopce ne bi vise 4G u 5G SA trebao.
|
Ova slikica je najjednostavniji prikaz kako pokazati trenutno vs buduće stanje. Eh sada ni LTE nema native voice nego se koristi IMS core za VoLTE i VoWiFi, a koristit će se za VoNR. Najjednostavnije bi taj dio objasnio da VoLTE voice funkcionira kao whatsapp poziv gdje se koristi data za prijenos voice-a u određenom codecu i dalje IMS to forwarda na mobitel u istom codecu ili prema nekoj fiksnoj mreži preko legacy voice-a.
Druga slika samo prikazuje dual connectivity. Da sada bilo koji naš telekom pusti SA, to samo znači da će se na n78 ćelije moći spojiti bez LTE-a, tj. N78 CP poruke će se razmjenjivati preko 5G core-a. Ako LTE padne ti i dalje možeš sve raditi preko NR-a. Trenutno ako LTE padne NR je neiskoristiv. To je taj dependency. Ovisno o opciji 5G core-a, vjerujem da će telekomi ić na verziju gdje 5G core će preuzeti i ulogu EPC cora tako da će sve odrađivati isti 5G core (googlat 5g core option 4). Znači da trenutno bez dual connectivity-a i CA koji se radi na LTE-u nema brzina od skoro 2Gb/s bez obzira na SA ili NSA.
Citiraj:
Autor Nikox
Zar ne bi pravi 5G SA trebao ići do 20Gbps uz zanemarivu latenciju? Ovih par postotaka veće brzine što tvoj izvor spominje naspram 4G je zanemarivo ustvari ostaje nam 4G na steroidima.
|
Brzine od 20Gbita su naravno teoretske. Ima na internetu kalkulatora prema kojem se može točno izračunati max bandwidth koji je moguć. U linku ima koliko koji telekom ima spektra pa ko ima volje neka izračuna. Naravno treba uzet u obzir koliko je uopće n257 upotrebljiv za eMBB. FWA će tu imati koristi pogotovo s HT-ovih 400MHz spektra.
https://www.hakom.hr/UserDocsImages/...df?vel=4349151
Mi pričamo ovdje o eMBB. John je spomenuo i network slicing ali mislim da to samo komplicira stvari za objasniti.
Citiraj:
Autor Dottore
Ne vidim A1 5G tornjeve po ZG. Kako treba mapirati?
|
Citiraj:
Autor the chosen one
Trenutno nikako jer ih nema. Ukazali su se samo od HT-a i to ih vide samo određeni mobiteli. A kada dođu mapiraš ih isto kao i 4G tornjeve - upališ CM na mobitelu koji ima 5G, vozikaj se naokolo i uploadaj podatke 
Od A1 na CM možeš jedino okvirno vidjeti (gdje je izmapirano) jačinu 5G NSA signala (kada pod filter odabereš prikaz na karti samo 5G-a)
|
Stavio sam u svoj potpis kako mapirati 5G tornjeve, da me se ne pita stalno