View Single Post
Staro 18.08.2023., 21:45   #865
Sauron
Banned
Moj komp

Datum registracije: Dec 2022
Citiraj:
Autor martin999 Pregled postova
Bok, da se nadovezem na prethodno pitanje, takoder sam u nedoumici koji RAM odabrati.
Planiram uzeti 7600x na b650m riptide.

Ustvari je kolega gore vec objasnio stvari, ali me neke stvari jos brinu jer nisam bas nesto iskusan u ovoj temi.
Npr, ovaj set koji je u proslom postu predlozen ne podrzava expo, nego samo xmp i opcenito je reklamiran za Intel. Ima li to ikakvog utjecaja na stabilnost ili je za ocekivati da bude sve ok?
Koliko sam citao, zen4 tesko ide iznad 6ghz trenutno pa ma zanima kakva je procedura za sloziti brži ram da stabilno radi (jer pretpostavljam da su premade xmp profili svi za vece frekvencije). Bi to znacilo da je nuzno rucno nastelati sve timinge u biosima sa 6000 ill 6200 mhz?
U principu sam neodlucan dal bi uzel neki ram s qvl liste (ko npr 5600 ili 6000 mhz kingston sa expo supportom) ili je to blesavo

Ako netko ima vremena malo mi razjasniti stvari bio bi zahvalan
XMP ili EXPO nebitno, nebitno je čak i to na QVL listi jer nema svaki procesor jednako kvalitetan memory kontroler da izgura određeni RAM, nitko ti ne garantira da ce raditi.

Zadnji BIOS-i podržavaju veče frekvencije zato jer imaš mogučnost overkloka memorije u 2:1 ratio a ne u 1:1 kao do sada. Prva opcija postiže veču frekvenciju ali ima i nešto vecu latenciju (ovisno koliko jako klokaš možes u 2:1 mode-u izvući i manju latenciju od 1:1 ratio ali bi trebao jako dobar primjerak procesora i matičnu sa samo dva RAM utora) i pogodnija je za neke poslovne primjene gdje je bandwith bitan ali je također i ovisno od overkloka moguče i bolja za gaming.
Sa druge strane 1:1 ratio je klasika koja ima niži doseg frekvencije ali su latencije u pravilu manje sta bi bilo bolje za gejmere.

Za casual korisnike pteporučam da se drže 1:1 mode-a jer je puno lakše odraditi overklok i stabilizirati sistem, dok za 2:1 vec treba znanja o svemu i vremena i strpljenja dok se ne postigbe stabilan maximum.

U suštini najgiore šta se može desiti da kupiš taj RAM je da ti ne radi na default-nim postavkama jer se radi o brzom RAM-u koji ni na intel platformi koja je puno bolja oko RAM-a ne radi iz prve na svakom sistemu. Zato si na forumu nije problem da ti se napiše šta da napraviš i kako da istestiraš pa ceš znati za ubuduče.
Sauron je offline   Reply With Quote