View Single Post
Staro 14.08.2023., 09:58   #2330
Tirkiz
Poludrago kamenje

Tirkiz's Avatar

Datum registracije: Apr 2023
Citiraj:
Autor johnsmith Pregled postova
Ne znam kaj ste svi toliko zapeli za 5G SA prica se po kvartu da jedan od dva velika mobilna operatera u 'rvata nece prije 2025te paliti 5G SA jer jos nije monetizacija rjesena - onaj famozni slicing i ideja da si fabrika X slozi svoju mrezu ako sam dobro ukapirao taj slicing. Za stoku sitnog zuba koja backupira internet i to sve za 20-30e mjesecno racun bas i nije previse sila da se trose milijuni na dizanje 5G SA, jel tako Ako slucajno bude prije 2025te u RH, onda ce to netko od preostala dva iskociti prvi, kao eeevo mi smo prvi vidi nas.
Nismo baš toliko zapeli za SA koliko nam je problem cellmapper koji ne vidi N78 tornjeve ako mob nije spojen na SA mrežu (NR only).
Jer se svi mobovi primarno spajaju na 4G anchor i onda preko 4G anchora ulaze na 5G na N bandovima kao N28 i N78 ali cellmapper ne može vidjeti gNB ID-ove tornjeva i ne snima te ćelije pa ih nema na 5G karti.

Iduće godine telekomi počinju primjenjivati novi spektar pa bi na 5G-u pored N28 i N78 mogli dobiti i N3 (sadašnji B3 na 4G-u), možda i N7 (sadašnji B7), itd. a ne možemo to mapirati ako nije SA (bio pravi SA ili neki lažni oblik, samo da mob misli da je SA mreža) da cellmapper vidi i snimi gNB ID-ove tornjeva i ove N bandove

Jer kako ćemo se u budućnosti ravnati po pitanju izbora routera i usmjeravanja vanjskih antena ako na 5G karti ne vidimo tornjeve sa N bandovima i pokrivanja njihovih ćelija?

Sada kada znamo da se pušta i 4x4 MIMO trebamo početi pomalo uzimati u obzir routere koji primaju 4 vanjske antene a ne dvije ako želimo max perfomanse (čitaj - brzine)

Ja već koristim Teltonika RUTX50 koji prima 4 vanjske antene, trenutno sam na 2x2 MIMO Iskra P-60 ali imam višak još jednog para P-56 antena pa ću kroz pola godine složiti da imam 4x4 MIMO vanjske antene da mogu iskoristiti 4x4 MIMO, bar kada mi je upaljen na tornju, haha

Većina routera koji ima integrirane 4x4 MIMO antene ne može u zatvorenom prostoru dati maksimum ako je N78 toranj daleko nego sa 4x4 MIMO vanjskim antenama.

Eto

EDIT:
I da, iz provjerenog izvora (kojeg ne smijem navoditi) sam čuo da će neki telekom uskoro omogućiti 7 agregacija na svojoj mreži i N78+N78.
Pod "uskoro" mislim na razdoblje sljedećih godinu-dvije, imamo vremena

Zadnje izmijenjeno od: Tirkiz. 14.08.2023. u 11:51.
Tirkiz je offline   Reply With Quote