View Single Post
Staro 07.08.2023., 04:14   #215
softwaremaniac
Registered User

Datum registracije: Mar 2015
Pozdrav!

Evo i mene

Prije 20-ak godina je stavljen Cat5e na tavan i počeo je zezati i mora biti u točno određenom položaju da bi radio.

Umjesto da se zezam s krimpanjem, odlučio sam ga izvući van i provući optiku od rutera (ISR4331) (x2) do switcheva koje bih upgradeao (glavni Mtik bi vjerojatno bio 40G, jer je cijena ista kao i za 25G, pa zašto ne kupiti jači: Mikrotik Cloud Core Router 2004-1G-12S+2XS). Između bih stavio 2 Mtika (jedan za kat (ured, server, workstation, PS5, AP, laptop, to mi je sad na CRS312-4C+8XG-RM i radi jako dobro), drugi za prizemlje, 10G - jedan PC, AP za Wi-Fi 6 + TV - to je zasad na 1G Unifi switchu, jer nema potrebe za više. Da ne migriram na optiku, ne bih ga niti mijenjao). Sve bih spajao SFP-ovima gdje se može, ali problem je što za neke stvari moram imati bakarm jer ne podržavaju SFP. Uostalom, htio bih imati bakar za failover za ne daj Bože ako optika rokne.

Linkovi će biti redundantni - dvije optičke niti u svaki ruter. Trebat ću dodatni modul, jer ISR4331 dolazi samo s jednim SFP-om.

Workstation i server su povezani 10G linkovima unutar LAN-a i uspio sam ih zakucati na 10G više puta, znači sve fercera. Zakupljeni link je 1G.

Problem je što workstation za razliku od servera nema više slobodnih PCIE slotova jer su unutra 4090 + zvučna S/PDIF.

Zamjena ploče nije opcija.
softwaremaniac je offline   Reply With Quote