Citiraj:
Autor fanATIk
Ne kužim te baš. Gradske vožnje inače cca 20 posto, 80 km autoputa povećom brzinom, 15 km obilaznice cca 100 kmh, 11 km kroz sela po propisu.
Dakle ako godišnje radim 9000 km, 20% gradske vožnje je 1800 km.
Ovo ostalo se svede nekom matematikom svede na 5430 km autoceste brzom vožnjom, 1020 km vožnje obilaznicom cca 100 kmh, i 750 km laganini kroz sela. Dakle imam 7230 km vožnje koja dosta guta gorivo, i 1770 km vožnje koja ga baš i ne cucla. Omjer je veći od 4:1. Al je dijametralno suprotno...
|
Ne moraš mene kužit, ja kužim da tvoja rečenica:
Citiraj:
|
Auto koji maltene vozi samo grad i autoput s prosječnom potrošnjom od 7,2.
|
nema nikakvog uporišta sa realnošću.
Kad napišeš maltene samo grad i autocesta 160-200 onda to i mislim, a sad ispada grad 20% pa ipak 110 obilaznica pa otvorena 50-60-70-80 i eto te na 7,2.
Evo primjer koji je bio maltene/doslovno otvorena + autoput 160-200 prije x godina sa alfom 159 2,4 dizel 210ks.
Večer prije uzeo od šefa auto i otišli kolega i ja na cugu, u povratku ga natočio do čepa. Vraćamo se drugi dan nas 3 iz Dubrovnika preko Neuma i po autocesti doslovno 160-200, jedino tuneli 10-20 preko ograničenja.
Auto ima tank 70L, mi smo ostali bez goriva na obilaznici kod Zg istok (nažalost, i još čekali kolegu sa kanisterom).
Udaljenost do mjesta bez goriva je bila oko 605-610km. Obzirom na tank od 70L i dio otvorene ceste do Ploča prosječna potrošnja je bila debelo preko 10L, pa mi je tih 7,2L u ovim prvim uvjetima gotovo znanstvena fantastika, a po sljedećem postu i je jer nema teorije da auto tako malo troši u tim uvjetima.
Isto bi ja mogao napisat da moj hibrid od skoro tonu i pol troši po gradu 3L, i prešutit da ću tu potrošnju dobit samo ako se vraćam od kolege sa bukovca i imam dio nizbrdice
Moram priznat da ne razumijem poantu da auto malo troši, kaj se dobije sa time? Možda mi je to bila fora kad sam imao 18 pa bajke kak dizel proizvodi gorivo a benzinac te baci na prosjački štap.
Ono što mogu potvrdit da čkoda od bube nakon jednog izleta po BC fakat je koretno malo potrošila, što je za aute te mase, veličine i snage po meni odlično. Osobno sa hibridom bi se mogao jebat u tim uvjetima ali onda dodđemo u grad i meni dođe osmijeh na lice kad pogledam u svoj BC
P.S. moj rekord niske potrošnje je bio od plitvica do ulaska u KA po staroj cesti (i brijem jedinoj), cijelo vrijeme 10 preko ograničenja uz potrošnju 2,9L. Bilo je i po gradu al ovdje se radi o 70ak km vožnje. Ako neko želi sliku stavim.
Današnji auti fakat mogu malo potrošit al dajte ljudi nemojte pretjerivat