Citiraj:
Autor medo
Tko zna čitati C kod odite na kernel.org i pogledajte kometare u kernel modulu za chipove koji se koriste u Creative karticama od Livea pa na dalje (EMU). Ti chipovi su puni hardwareskih bugova koji se pokušavaju peglati u softwareu (driverima) kao da su prerano izbačeni na tržište pa peglaj naknadno kako god znaš. Budući da Creative ne želi podijeliti full specifikacije i dokumentaciju vidi se isfrustriranost ekipe u komentarima dok su na teži način otkrivali zašto nešto ne radi.
Ako se dobro sjećam autoru Kx drivera su prijetili tužbama kao i ostalima koji su modali drivere da stare kartice rade na sedmici i desetki. Creative je naravno tvrdio da to ne može raditi da se kupi nova kartica.
Baš mi se gadi ta tvrtka. Upropastili su Aureal glupim tužbicama jer je Aureal imao odličan 3D audio engine daleko superiorniji od EAXa koji tada nije bio ništa drugo nego običan reverb efekt.
|
Sve što si napisao je istina. Međutim, upravo u tome i "problem". Sakupljao sam retro hardver u razdoblju od 2006 sve do 2020. godine, i za svih tih 13-14 godina uspio sam pronaći samo JEDNU Vortex2, Diamond Monster Sound MX300.
Da ironija bude veća, ta kartica o kojoj govorim nije došla slučajno već je bila u Pentium MMX mašini koju je jedan kolekcionar, moj poznanik imao godinama. Ali kako sam ga gnjavio dugo vremena da podijeli nešto malo svojih "igračaka", imam dojam da je izvadio mašinu iz ormara bez da se sjetio ili provjerio o čemu je riječ jer sumnjam da bi mi je prepustio samo tako, već je ionako bio ljut što sam ga išta tražio
To je bila jedna jedina Vortex2 koju sam vidio lokalno, ali znam da ih ima na ebayu ... a neki su forumaši tu u temi čak i kupovali iz drugih zemalja. Ali sam igrom slučaja naišao na ESS Maestro 2, klon Vortex2 čipseta. I to ni manje ni više nego kao integrirana opcija na Slot 1 matičnoj sa LX čipsetom. Poprilično bizaran izbor za on-board zvuk na budgetnoj ploči ali hej - ne žalim se!
S druge strane, imao sam bezbroj Live kartica, a kao što sam rekao u prošlom postu dvije imam još i dan-danas. Imao sam ih sve, od prvih i najstarijih sve do Dell OEM verzija pa čak i 5.1 izvedbi. Kao netko tko ima obje kartice, testirao sam Live protiv Vortexa2 i došao do rezultata za koje nisam siguran da ih želiš čuti ... da je Creative bolji. Nemoj me krivo shvatiti, sve što si rekao stoji i (u pravilu se slažem), ali Vortex je imao gadnih problema sa driverima, dakle, upravo suprotno od Creative kartica. Sve radi OK pod Win9x/ME, ali čim sam probao dignuti Win2000 i XP stvari su krenule naopako i morao sam nabaviti posebne, neslužbene drivere kako bih uopće mogao koristiti Vortex2 bez "pucanja" zvuka i kreširanja raznih igrica.