View Single Post
Staro 14.07.2023., 19:18   #62
Trekkie4
Registered User
Moj komp
 
Trekkie4's Avatar
 
Datum registracije: May 2023
Lokacija: Out of Sight, Out of Mind
Postovi: 263
Nego, razgovarali smo o fotografijama i foto opremi... Evo nešto što možda niste vidjeli. Ili barem ne u zadnjih 20-ak godina, predstavljam vam VR Headset kakvog su koristili naši stari


Ideja je jednostavna i genijalna... Stavite disk u aparat, uperite ga prema izvoru svjetla i "šaltate" fotke sa polugicom koja se nalazi sa desne strane


Svaki okular gleda u jedan "prozor", i iza se nalaze jednake fotografije. Međutim, ovdje postaje zanimljivo ... iako na prvi pogled izgledaju gotovo jednako, lijeva i desna strana NISU jednake, i imaju (umjetno) promijenjenu dubinu i perspektivu. Kao rezultat, kad osoba gleda sa oba oka, mozak taj prizor interpretira kao 3D prikaz ... gotovo kao hologram ili "prozor" koji doslovce gleda prema motivu na fotografiji.


A kako se disk rotira svakim ciklusom, tako se na prednjoj strani aparata može vidjeti natpis sa trenutnom fotografijom:


View-Master se dosta proslavio ovime, koliko sam čuo i razumio bilo je svakakvih opcija i aparatura na ovu temu. Pa čak i projektora, u koje su išli View-Master diskovi i koji bi funkcionirali gotovo kao klasični diaprojektori. Imam više tih diskova i motiva, svi iz Francuske koje sam naslijedio od jedne osobe, člana obitelji koja nas je davno napustila:

Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 02.08.2023. u 21:26.
Trekkie4 je offline   Reply With Quote