View Single Post
Staro 12.07.2023., 12:41   #53
Trekkie4
Registered User
Moj komp
 
Trekkie4's Avatar
 
Datum registracije: May 2023
Lokacija: Out of Sight, Out of Mind
Postovi: 263
Citiraj:
Autor spiderhr Pregled postova
Kaj se fotoaparata tiče. Mislim da imam 2 Smene 8 doma (smeđa i crna futrola), Canon G2 (digitalac) a sigurno ima još koji analogni sam je sve to zbuksano u kutiji i u ormaru, ako se sjetim izvadim i fotkam.
Canon G2 mi zvuči zanimljivo, pitam se koliko si ga platio? Piše da je 2001. godište, i to sa 4MP...

Imao sam gomile fotoaparata, od kojih je analogni EOS Rebel XS bio "kralj". Nažalost, kako to obično biva dogodila se glupost, pukla je kvačica koja drži vrata zatvorena na pretincu za film, i ovaj se više nije dao zatvoriti. Šteta, dao sam ga obiteljskom prijatelju, koji je skinuo objektiv i upotrijebio ga na drugom aparatu a Rebel XS završio na otpadu.

Naravno da sam prije svega toga konzultirao i Canon-ov servis, ali mi je ekipa objasnila da više ne znaju (ili ne mogu?) servisirati analogne foto aparate, SAMO digitalce i da mi žele sreću...

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Moji CD-R mediji stari 25-30 godina se nešto slabije čitaju. Prvi mi je bio Ritek s plavo-zelenim slojem za podatke. Cijena: 120kn/kom. Bio je 650MB, a HDD mi je bio 730MB nakon formatiranja u 486 DX4.

Danas bi to bilo kao da imaš optički disk od 8-10GB za 120kn koji dva do tri puta nadživi HDD a može ga svatko pročitati u PC kanti.

Nije ni čudo da smo tada bili toliko impresionirani time
Problem sa starim medijima (i skrivena opasnost) je u mikro pukotinama, kao trup na onoj podmornici koja je išla na Titanic. Nakon stotine (tisuće?) ciklusa vrtnje, grijanja, hlađenja ali i vađenja van iz kutije, i stavljanja natrag dolazi do širenja mikro pukotina u plastici. To naravno nije problem samo po sebi, ali kad ubaciš u CD pogon bilo da je stari CD ROM ili novi DVD-RW, ovaj ga bude zavrtio na cca 10,000RPM pri čemu i najmanji problem, pukotina ili oscilacija može razderati disk u komadiće i pretvoriti ga u leteće projektile.

Ovo mi je bio (već samo po sebi) dobar argument da pobacam sve stare CDove nakon što mi se Trax Gold razletio. Probao sam iz štosa ubaciti onaj Ricoh sa Carma 2 u CD ROM prije nekakvih godinu dana, čisto zato da vidim da li još uvijek radi ili ne. I radio je, ali dosta vibrirao pa sam ga odmah izbacio van.
Trekkie4 je offline   Reply With Quote