Citiraj:
Autor Disco
Pa za RAM mu je vj memtest najbolji pokazatelj. Staviš da odvrti minimum 2 cijela kruga i ako to prođe, stabilno je. I na Zenu je brzina RAM-a i latencije u 99% slučaja vezana uz IMC tj i to je dio silikonske lutrije na procu. 
|
Memtest nije najbolji za ram....
Meni je bio stabilan na memtest, a pokazivao greške na ychruncher small FFT...
Ima tih par programa za testiranje memorije poželjno ih je vrtit sve, jer nema nekog "najboljeg" koji hvata baš sve greške
https://www.overclock.net/threads/am...hread.1800926/
Na ovom forumu odavno nema dobrih postova za OC, pa mu je bolje da gleda tamo.
Ono što sam ja skužio na svojoj platformi (....nisam probao ni jedan drugi AM5) je da je error correction brutalno dobar kod mog zen 4....trebaš se namučit da dobiješ greške, uglavnom uspori rad
Druga stvar je što je AMD ciganska firma pa prodaje priču da je 6000MT/s sweet spot, a to je tako blizu apsolutnog maskimuma od 6400MT/s kojeg ima stabilno par ljudi na planeti.
Tipa priča je otprilike ovakva 10% ljudi ne može imat 6000, 2% mogu imat 6200 stabilno, 0.000001% mogu imat 6400, navedeno je stvar IMC
Nisu proizvođači ploča debili pa da i danas frlje 1.3V čim se uključi EXPO, nego je IMC debelo nafrljen ak se postavi 6000MT brzina.
Naravno revjuwerima daju cherry pickane procesore koji mogu radit na 6000MT/s, a kad kupuješ u dućanu je lutrija.
Ono što se može nać po netu je inteli s 8800MT/s....al intel bar ne tvrdi da je 8000MT sweet spot nit prezentira s tako nafrljenim procesorom službene benchmarke
AMD daje garanciju da može radit 5200 (s dva kanala), ak ne radi a ram i ploča su ispravni može se reklamirat.
Kod intela je slična priča, s time da je 5600 s dva kanala, al intel bar ne prodaje priču o sweet spot. Svejedno je puno lakše i bezbolnije tjunirat ram na AMD.
Ak si te sreće da je ploča ok i ram ok, a ne radi na 6000...jbga i intel i amd se ograđuju