Citiraj:
Autor Exy
Stavio si throttle limit na 85C, ali sudeći po tvom screenshotu, negdje ti je namještena max temperatura od 65C. Po meni premalo. Isto tako mislim da je 88W za taj proc premalo, to je optimalno za 7600X, 7700X ipak treba nešto više.
Ovaj curve optimizer na -30 all core ti je zeznuta stvar, moraš to jako dobro istestirati da znaš da je stabilno. Prije će raditi probleme na manjem opterećenju nego na visokom kod tako jakog negativnog napona. Imaš 8 jezgara, vrlo je lako moguće da ne mogu sve raditi sa -30.
Aida64 ima solidan cpu stress test koji vrlo brzo baci grešku ako je napon prenizak.
Sve jezgre naravno neće u normalnim uvjetima (igre) raditi na max frekvenciji ali FPS ne smije padati sa 300 na 60 bez razloga
|
Apsolutno se s svime slažem. Teško da mu je -30 CO stabilno. Pomaknuo je krivulju i sad mu je upitni srednji i donji dio koji je teško istestirat. Prolazak prime, ycrunchera, linpacka, i sl ne testira taj dio krivulje.
Osobno se ne bi zabrinjavao temperaturom. CCD je ful mala pločica poklopljena s 3.4mm. Teško ju je ohladit i dizajnirano je da ide do 95. Eventualno bi power limite diro ako nekog brine potrošnja.
Očitanje 1.3+V VSOC je nebitno, to čita jeftini i neprecizni senzor koji je na ploči. Ima veliki pad napona do IO čipa. Kog zanima nek gugla.
Postoji način da se natjera procesor da radi na fiksnom taktu ako se ima ploča s drugim generatorom frekvencije. Zaključak onog što sam ja čitao je da nema neke razlike. Normalno je i poželjno da frekvencija skače i da se dretve mjenjaju s jezgre na jezgru. Tako se smanjuje temperatura pojedine jezgre i omogućuju veće performanse.
https://images.anandtech.com/doci/17...cy%20Final.jpg
https://images.anandtech.com/doci/17...atency%203.jpg
Tako AM5 ima 2x manju latenciju od intela na istom čipletu...
Ono što je katastrofalno loše kod AM5 je taj čiplet dizajn gdje ako ne limitiraš igre na jedan CCD imaš katastrofalno lošu latenciju s jednog CCD na drugi (navedeno je loše za igre, al nema veze za rendering i slično). A loš je i dizajn prema memoriji di je usko grlo to što nije MC na CCD nego na posebnom udaljenom čipu povezano s sporom sabirnicom.....zato je i AMD izdao X3D
Ne razumijem što se njemu točno događa al generalno je normalno ukoliko su neke velike scene, eksplozije i slično da budu propadi fps...to je tako oduvjek i tako je i na intelu, amd, arm i tako će uvjek bit.
Puno performansi (30%+) se može dobit s dobrom memorijom u ovakvim situacijama ako se istjunira RAM. Prijatelj je kupio 7600x i isti kit ko i ja da iskopira moje tajminge i ima ogroman porast min fps