View Single Post
Staro 27.05.2023., 15:48   #8245
Trekkie4
Registered User
Moj komp

Trekkie4's Avatar

Datum registracije: May 2023
Nego, da malo za promjenu pričamo o vašoj omiljenoj temi ... BTC optičkim pogonima.

Dobio sam dva prekrasna primjerka ovih dana - i dok je jedan bio proglašen neispravnim (samo da bi se na kraju pokazao ispravnim, ali pomalo žutim) drugi je uistinu bio neispravan. BTC BCD 24XM, jedan od starijih modela sa Philipsovim loaderom. O ovome sam pisao, čak sam svojevremeno pokušao i upotrijebiti dijelove iz Acerovog uređaja za popravak BTCa, što se pokazalo kao polu-uspjeh, i uređaj je mogao čitati audio CDove, ali ne i podatkovne.

Pa kad mi je kolega @Chuxonja rekao da taj njegov BTC ne izbacuje ladicu, prvo što sam pomislio je naravno ono očito - da je kvar nekako povezan sa spindle motorom i da tom uređaju nema spasa. Imao sam najmanje 3 takva sa istim kvarom, nažalost svi sa istim problemom ... očito da je nešto sa tim Philips motorima bilo problematično jer je prevelika slučajnost da se na svima manifestira isti kvar. Međutim ne, na moje iznenađenje pokazalo se da uređaj uistinu ima problem sa ladicom ... i da ova ne izlazi van. Konačnu potvrdu sam dobio kad sam provjerio mehaniku, trebao bi biti mali komadić plastike na zupčaniku koji gura mikro prekidač lijevo ili desno, signalizirajući elektronici u kojem se položaju nalazi ladica (otvoreno ili zatvoreno) dok u ovom slučaju ovdje ne vidim ništa, a prekidač je u otvorenom (neutralnom) položaju

Da budem iskren, ni sad mi nije jasno što je točno krenulo po zlu, ali mehanika ladice je toliko zaglavljena da se čini kao da je sve dva broja preveliko, i jedva sam mogao izvući ladicu van pa stoga nema apsolutno nikakve teorije da bi to mogao napraviti mali motorčić, čak i kroz redukciju u zupčanicima. Ništa nije polomljeno, ali opet ništa ni ne radi ... kao da je sinkronizacija mehanike otišla, ili kao da se plastika rastegnula, nabubrila.

Obzirom da dijelova za ovaj pogon imam od prijašnjih uređaja, jednostavno sam mu skinuo pogonski sklop (slika ispod) i stavio ga na mehanički loader od starijeg uređaja, za kojeg ZNAM da izbacuje ladicu bez problema

Međutim, nisam očekivao da dva pogona budu imala različite mehanike... Čini se da je model ovog novog sa zablokiranom ladicom ROL 1323/2, dok je model starijeg ROL 1318/2.

Ali sad kad sam to rekao, osim drugačije oznake ne vidim apsolutno nikakve razlike a i loaderi su potpuno identični. Možda nešto do motora i/ili lasera, koji ionako ostaje originalan pa nema veze. BTC je sastavljen natrag i testiran audio CDom, i drago mi je javiti da u potpunosti radi ... još jedan BTC spašen od grozne sudbine u reciklažnom dvorištu
Trekkie4 je offline   Reply With Quote