View Single Post
Staro 06.05.2023., 09:02   #654
markecSMB
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2009
Neki rezime AM5 nakon 10tak dana
Ono što sam ja zaključio da je memorijski kontroler znatno lošiji u usporedbi s intelovim. Druga stvar je taj infinity fabric. To je totalni fiasco. Da nisu uspjeli to dignut ni do JDEC DDR5 2400Mhz. Upravo to je ono što je najveći problem AMD, slab ram R/W i visoke latencije u odnosu na intel.
Nije 6000 sweet spoot. Kako to lažovi od AMD kažu, već skoro pa maksimum (koji je 6400). To sve dizanje memorije ni nema smisla kad je super spori infinitli slow fabric usko grlo prema memoriji (to sam i znao, zato sam i uzeo x3d). Tako naprimjer s jednim CCD se neda proć 70GB/s read, dok intel može 100+GB/s.

Ciganska odluka lažovskog AMD marketing tima da uvaljuje top end memoriju i ploče influencerima, a u isto vrijeme isti testiraju intel s istim kitom. I ispad da je AMD znatno bolji nego što je. Da se intel testirao na blizu maksimuma bilo bi drugačije.

Ono što sam još zaključio je da je uzrok visoke potrošnje u idle, SOC napon.
Znao sam da asus troši znatno više od ostalog, zad se zna i zašto.
Zato što je frljio SOC V na 1.35V.

Kad se poprati potrošnja, ispada da je CCD odličan u idle, a IO čip troši 75+% idle potrošnje (katastrofa dizajn, barem za neke kućne potrebe s malo CCD).
Vjerujem da se to da s SOC manjim od 1V na JDEC 2400MHz (DDR5 4800) spustit na ispod 15W za paket (intel može na 5W). Tako da bi se dalo neki Server/NAS napravit u budućnosti.
S time da intel ima znatno manje stazica!

Sad trenutno guram 7800x3d s asus x670e creator. Na 22W idle s -25 CO (nema utjecaj na idle). 1.15V SOC (ogroman utjecaj na idle) s 2100Mhz
FCLK i Ram na 3000MHz (6000MT/s).

Hipoteza mi je da se bolje isplati skinut 10W IO čipa (tih 10W iznutra grije paket i posredno CCD) nego frljit frekvenciju memorije jer će se bolje boostat CCD i to će imat veći utjecaj na performanse.

Iako sam živčan na ovaj fijasko s overvoltanjima i patchiranjima BIOS i AGESA. Sama platforma mi je brza, aposlutno stabilna i iznimno sam zadovoljan!

Koliko je odličan ovaj čip, samo bi stavio u usporedbu dva videa full zahtjevnog CPU benchmarka jako CPU zahtjevne igre ARMA3.
Prvi sistem je i9 13900ks vjerojatno nestabilan s 6.3Ghz OC na P jezgrama, i isto vjerojatno nestabilnim DDR5 s 8800MT/s C36.
https://www.youtube.com/watch?v=2OE8...nel=sugi0lover

I moj sistem isti benchmark.
7800x3d, stock s -25 CO, stock 6000MT/s memorija (istjunirana).

Grafike su različite kao i rezolucija, al je totalno nebitno jer je uvjek CPU bottlneck!
https://www.youtube.com/watch?v=o61L...nel=Markisha64

Procesor je odličan za sve simulacije i za UE4 igre.
markecSMB je offline   Reply With Quote