View Single Post
Staro 05.05.2023., 12:05   #784
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Problem je sto imas talog u kavi i fellow ti to ne zaustavi. Kod kiselih kava i cesto kod ovakvih jeftinijih to bas zna smetati jer talog u casi pogorsava okus. Zbilja probaj s papirom i probaj skratiti vrijeme ekstrakcije za 15-30 sekundi (ne znam koliko dugo "kuhas" kafe u aeropressu, nemoj previse skratiti, drzi se do barem 1:30min)

Drugi problem je previse fino mljevene kave u aeropressu. Imao sam blade grinder i nikad nisam mljeo 20 punih sekundi (osim kada radim secer u prahu ). Mlinac napunim preko pola, meljem oko 3-4 sekunde, pa pauza i muckanje, pa jos par sekundi, pauza i muckanje, pa jos par sekundi. Kad ima (pre)malo kave u njemu onda je rezultat mljevenja koma i ostaje dosta velikih komada kave koji samo plesu po mlincu dok se melje. Moras ga lagano muckati/mijesati inace u sredini dobijes desert storm, a grublji komadi ostaju zarobljeni na obodu.

Vjerojatno se i ta Tanzanija da dovesti do ukusn(ij)e kave ako imas volje malo cackati Daj upregni taj rucni mlinac, ne moras forsirati espresso grind size i misice, pogotovo ne kod dark roastova iz lidla ili sl, god no! Kreni od neke sredine. Iz mog nekog iskustva, aeropress bas voli dobro i konzistentno samljevenu kavu.