View Single Post
Staro 14.04.2023., 06:32   #2358
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
Evo pa gledaj na što to liči sada Particija od 300 MB sadrži rEFInd i odatle sam bootao u sve šta treba. NTFS particija je za odstrijel.
https://i.imgur.com/reERNWY.png

Na drugom nvme mi se nalaze ubuntu i windblows, najrađe bih ovamo maknuo i manjaro.
https://i.imgur.com/J0r0ey8.png

Puno sam svašta nešto radio s ta dva nvme diska, sada se moram domisliti što mi je najpametnije uraditi i da prestanem više s tim bauljanjem. Mislim da mi je drugi nvme od 500 GB sasvim dosta za sistemski disk pa da stavim sve tamo. Nego bi to onda značilo da pored ove dvije particije, na kojima se nalazi winspyware i ubuntu moram movati i postojeću manjaro instalaciju, što mi se baš ne čini kao najpametnija stvar koju mogu napraviti.

Hvala za uputu za grub, budem si to spremio u bilješke. Ali ću prvo probati ažurirati rEFInd. Pokazao se skroz OK, a izgleda da je BIOS update obrisao NVRAM pa sada više ne prepoznaje tu particiju od 300MB. I namjerno želim sada ovu situaciju iskoristiti da napravim reda a ne samo da na brzinu popravim jer me ovaj kaos nervira.

Koliko je pametno imati jednu home particiju za dvije različite distribucije? Ponegdje sam vidio da ljudi govore da je to OK, ali meni nekako zvuči kao baš loša ideja.

Što se tiče Gnjidabajta, s njima sam odavno raskrstio. A MSI, bogami, ne znam kada ću više išta kupiti od njih. Ova ploča još kako tako, ali ona druga, low-mid range koju sam bio uzeo za ured, ta mi je popila živaca nevjerojatno. Na kraju sam problem donekle uspio riješiti samo zahvaljujući jednom od moderatora na MSI forumu koji je napravio alternativnu aplikaciju za flashanje BIOSA

Vjerojatno je toliko ljudi imalo problema s tim njihovim govnom od softwera da je ovaj to vlastoručno išao na takav način rješavati. Svaka čast njemu a za kompaniju baš ogromna sramota.

Zakaj rEFInd? Ne kuzim smisao dodavanja kompleksiteta sustavu koji potencialno moze puknut...Ak imas dual/triple ili sta vec boot - u principu ti je dosta jedna EFI particija i GRUB2-EFI (default na svim modernim Linux distrama kod UEFI instalacije). Nikad problema. Sto se micanja root particije tice - mozes sve. Racunaj da je na Linuxu sve obican fajl. Imas 2 mogucnosti:

1. Kreiras novu root particiju iste velicine na drugom disku
2. Kloniras staru root particiju na novu (dd/clonezilla)
ili
3. Mountas obje particije u sysrescuecd i kopiras rsync-om (rsync -aAHXxv <stara particija> <nova particija>)sve na novu particiju. Catch je da ces morati "osvjeziti" initrd (imas gore tutorijal od malo prije). Malo vise posla al nije bauk.
4. Ako koristis LVM na oba diska - mozes prebacit particiju na drugi disk jos jednostavnije

Ovo je do prije par dana bilo na BTRFS-u kao test , za vikend sve prebacio na LVM+EXT4 natrag:

Code:
NAME            MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
zram0           252:0    0     8G  0 disk [SWAP]
nvme1n1         259:0    0 931,5G  0 disk 
└─nvme1n1p1     259:2    0 931,5G  0 part 
  └─vghome-home 253:4    0 931,5G  0 lvm  /home
nvme0n1         259:1    0 931,5G  0 disk 
├─nvme0n1p1     259:3    0   600M  0 part /boot/efi
├─nvme0n1p2     259:4    0     1G  0 part /boot
└─nvme0n1p4     259:5    0 929,9G  0 part 
  ├─vgsys-root  253:0    0    20G  0 lvm  /
  ├─vgsys-var   253:1    0    20G  0 lvm  /var
  ├─vgsys-log   253:2    0    10G  0 lvm  /var/log
  └─vgsys-srv   253:3    0 879,9G  0 lvm  /srv
Sto se tice zasebnih home particija. Zavisi kak je distra poslusna. Naime - u home se spremaju i lokalne konfiguracije svih instaliranih aplikacija te ako koristis flatpak i instaliras aplikacije na user razini - i same aplikacije. E sad. Ako su distre kolko tolko kak spada napravljene nist se nebu skrsilo i sve bude sljakalo kak spada na svima. Ako postoji diskrepanca u verzijama softwera (ili u filozofiji distri) kojima neka varijabla il config ne pase - bolje je koristiti zasebni home na svakoj distri. Ja recimo ako pokraj svoje primarne Fedore zelim Debian koristiti uvijek radim dodatan home za Debian radi posebnih konfiguracija koje tam hocu imat a na Fedori ne sljakaju tak. Ako imas jedan primarni OS a volis kemijat sa razlicitim distrama - imaj zasebni home za primarni OS.

P.S.- puknes BIOS na USB stick, uguras ga u USB 2 port na MBO > reboot > upgrade biosa imas negdje kao opciju. Mislim da neke MBO imaju cak opciju da direktno s neta skinu same novu verziju.
tomek@vz je offline   Reply With Quote