View Single Post
Staro 06.04.2023., 00:28   #24
Exy
Premium
Moj komp
 
Exy's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Zagreb, Črnomerec
Postovi: 2,024
Citiraj:
Autor nepalac Pregled postova
A jbg, pa i ti izbacuješ outpute koje si stekao kroz život i primjenjuješ ih kad je potrebno tako da ih povlačiš iz mozga
To je naravno točno ali je ujedno i vrlo redukcionistički. I moj printer reagira na inpute određenim outputima, takav mehanizam sam po sebi nije dovoljan za inteligenciju, a kamoli za svijest.
Što se mojih outputa tiče, tu dalje imamo još 2 velika problema. Ja mogu do svojih outputa doći autonomno, mogu sam nešto odlučiti na temelju njih, chatgpt to naravno ne može.
Drugi je što mi još uvijek ne razumijemo kako naš mozak inpute pretvara u outpute, ne postoji znanstvena teorija svijesti. Način na koji chatgpt reagira na inpute je strogo sintaktički definiran, ne postoji ništa nerazumljivo van tog modela.

Citiraj:
Autor nepalac Pregled postova
Normalno da tu nema govora o nekakvoj svijesti, ali inteligencija je vrlo širok pojam, i ako stroj može uspješno koristiti logiku za određenu problematiku, onda se može reći da je inteligentan i pametan.
Pa i za mobitele kažemo da su smartphonovi

Sad je samo stvar kako se gleda riječ inteligencija, ako ćemo ju gledati kao isključivo kao ljudsku osobinu onda je to drugo.
Da, to sa mobitelima mi je uvijek prilično jako smetalo . Možemo reći da je stroj pametan, inteligentan, ovakav, onakav, jasno da možemo. No to su samo naši slikoviti opisi rezultata procesa koji je strogo definiran i kod kojeg nema nikakve misterije. Jednoznačno je određen, radi se o manipulaciji simbolima pod točno određenim sintaktičkim pravilima bez semantike, znači bez razumijevanja i bez značenja.
Mi to možemo interpretirati kao inteligentno ponašanje ili bar kao proces koji daje inteligentne rezultate, ali kod samog procesa intrinzično nema inteligencije.

Kao da te ja pitam da mi objasniš kako doći od Zagreba do Karlovca. Vjerojatno si prošao tim putem, možeš mi točno objasniti gdje ići i sam imaš svijest o tome što to uopće znači. Ti razumiješ što znači i što uključuje put od Zagreba do Karlovca. I to bez obzira na to što ja o tome mislim. Chatgpt i sl. bi na temelju tog upita izbacio dvije točke i povezao ih linijom koja bi slijedila (pred)određene zakonitosti, u suštini bi se upit pretvorio u niz simbola koji bi bili obrađeni po nekom pravilu. Njihov rezultat mi možemo interpretirati kao posljedicu inteligentnog zaključivanja, ali tu nema razumijevanja intrinzično, na kraju krajeva nema ničega bez nas. Bez nas se suštinski dogodio niz električnih impulsa bez značenja.
Exy je offline   Reply With Quote