Tema: Automobili
View Single Post
Staro 11.03.2023., 13:00   #66389
markecSMB
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Iz moga kuta gledanja, EV imaju nekoliko velikih problema koji se neće tako brzo riješiti:
- visoka cijena
- domet
- brzina punjenja
- recikliranje baterija

Dok se ti problemi ne riješe, EV nema toliko svjetlu budućnost.

Postoji i još jedan indirektni problem koji ih poskupljuje. Većina EV ima znatno veću snagu od ICE pandana. Samim time raste i cijena osiguranja i tehničkog. Iako to u globalu nije neki veliki trošak, ipak je dodatni trošak u odnosu na ICE.
Za snagu. Velika većina električnih automobila se prodaje s fejk marketingom o snazi koja je kratkotrajna.

Naš (nažalost, živi tu i tu siše naše pare, i pere lovu) poznati bosanski lopov tako reklamira vozilo koje pokušava prodat.

Svaki el motor bez specijalnog hlađenja može do cca 7In povuć kratko vrijeme.
Al čak i mi smo počeli zakonski regulirat to, pa se sad gleda max snaga kroz vremenski period (mislim da je 30min).
Tako naprimjer id3 sad stoji 95ks, a ne 200ks kako se reklamirao prije.

Ono što je jako, baš jako pozitivno kod EV, uz sve mane je da će bit zrak čišći u gradovima. To je po meni velika stvar. Dizele bi ja odavno zabranio po gradovima. Postoje istraživanja koliko ljudi umre od onečišćenja zraka od ICE (uglavnom dizela).
Čak i da je i ako je EV punjen energijom iz najprljavijih izvora poput ugljena i mazuta, to ne truje ljude u većoj mjeri ko dizeli po gradovima.
markecSMB je offline   Reply With Quote