Citiraj:
Autor epvpalucard
Pozdrav ekipa!
Eto posto opet slazem server ispocetka naletio sam na par problema pa eto trazim iskusnije ljude za pomoc ako je moguce.
1.Na pc/server imam instaliran ubuntu server 20.04.5 LTS,i nakon nekog vremena cijeli server se zamzne.U log mi samo pise "CPU stuck for  tolko i tolko sekundi)"
2.U auth log vidim dosta "random" ip koji se pokusavaju spojiti na server na raznim portovima vecinom portovi su 2000 pa nagore.
3.Do sada sam koristio intel cpu (u potpisu) sa server pa sam presao na ryzen
spec:
CPU:Ryzen 5 1600
MBO:AB350M-HDV
RAM:Neki random 8gb keks
GPU:XFX AMD Radeon™ RX 570 RS 8GB XXX Edition
dali imate neki savjeti koji distro koristiti za server za ovaj spec,do sada sam samo koristio ubuntu server i nesto sitno debian.
Hvala unaprijed i molim na razumjevanju.
|
1.
https://www.suse.com/support/kb/doc/?id=000018705
Dakle - vidi koji procesi ti se vrte i deru kernel. Neki monitoring nebi bio na odmet da mozes debugging radit u trenutku kad vidis da CPU dere.
2. Imas direktan pristup izvana na server? Koje sigurnosne mjere si implementirao? Jesi provjerio sto stoji iza tih ip adresa i sto pokusavaju napravit?
3. Linux je Linux - zavisi sto podrazumijevas pod "Server". Sto ce "servirat"? Dali stojis na ti sa Linuxom? Server za po doma ili nekaj ozbiljnije? Ak je za po doma i zelis se tek nauciti nekaj malo ili zelis jednostavan NAS slozit za doma Ubuntu Server je ok ali ako mislis ikaj ozbiljnije - ili Debian ili Rocky Linux (plus sto naucis nesto sta ti koristi ne samo za po doma). Eventualno OpenSuse Leap al nemoj....
Eto bio sam mnogo blag