View Single Post
Staro 21.02.2023., 16:33   #1168
Igorr
Flajing super šiiiip
Moj komp

Igorr's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor Max Rockatansky Pregled postova
Nije, jer je malo stvarno praznih (upotrebljivih) ali puno više razloga je u povijesnom kontekstu, privatne gradnje i društvenih stanova iz bivše države, tako nešto ne postoji u državama koje ga imaju (a imaju i drugačiji porezni sustav, pravosuđe i viši standard) i u kojima obično nema ni problema sa vlasništvom i zemljišnim knjigama koji Coconut spominje.
Taj veliki postotak nekretnina u privatnom vlasništvu, koji je očito trn u oku velikim nekretninskim korporacijama (pa nam prodaju bureke o blagodatima PNNa), ne znači i da su naši ljudi likvidni, odnosno ta nekretnina im je i sve što imaju, egzistiraju samo zato jer ne moraju plaćati stanarinu. Neki su u toj pretvorbi (otkupu) dobro prošli pa sad u obitelji imaju i koji stan "viška", pa iznajmljivanjem krpaju mjesečni budžet, znam za puno primjera gdje bi mlađi rado odselili u taj "višak" ali se gužvaju sa roditeljima jer ovise o tom prihodu i ne mogu si priuštiti samostalni život.

Što bi se postiglo uvođenjem PNNa ? ... neke bi možda i natjerao da prodaju taj "višak" ali to će opet ugrabiti bogati, tako da ne samo da nisi pomogao mladim obiteljima da dođu do stana nego još više potičeš okrupnjavanje vlasništva i raslojavanje društva i uništavaš još ovo malo srednjeg sloja ako ga je uopće ostalo. Za par godina ćemo tako dogurati do drušva "landlordova" i sirotinje koja će biti podstanar u svojoj bivšoj nekretnini.
PNN je retroaktivan a to da će izuzimati prvu nekretninu je naivno očekivati jer bi onda ubiranje takvog poreza bilo skuplje od rezultata a to uhljebima sigurno nije po volji (lako je distribuirati vlasništvo na članove obitelji).
Ne treba zaboraviti ni da PNN već imamo samo se zove komunalna naknada i ogromne namete pri gradnji.
Zašto uopće beskonačno (godišnje) oporezivati nešto na što je već plaćen porez kroz porez na dohodak (kojim je kupljena/izgrađena) i potrošnju (PDV). Vlastita nekretnina je i odličan pokretač ekonomije jer će se u nju sigurno više ulagati, angažirati razne majstore za nadogradnje i popravke. To je kao da opališ porez na glavnicu u banci umjesto samo na kamatu (porez na dohodak od iznajmljivanja) što već imamo.
Pa ne bih se baš složio s ovim.

Koliko ja znam, zadnji put kad se spominjao dotičan porez, plaćao bi se samo za:

1. nekretninu kojoj si vlasnik
+
2. nisi prijavljen da živiš u njoj ili nisi prijavio da nekom iznajmljuješ

Iz tog razloga ne razumijem kukanje određenih ljudi.
Ne mislim na tebe, nego doslovno sam se naslušao kukanja "kako će nam odrapiti jadnima porez na sve nekretnine", jer - neće.

Većina ljudi koji su vlasnici nekretnina - ima samo jednu nekretninu i većina njih u njoj i živi.
Oni koji imaju više nekretnitna i iznajmljuju ih - neće ni njih dirati, tj. neće ih dirati ako iznajmljuju legalno i već plaćaju porez na to (apsolutno me ne dira kad netko kuka tko namjerno ne plaća porez).

Znači s ovim samo ideš oporezivati one koji kupe više nekretnina a ne žive u njima, niti ih iznajmljuju (ili barem ne legalno), nego ih samo hordaju, što itekako ima utjecaja na cijene nekretnina.
Što za kupovinu, što za iznajmljivanje.

Po meni je ovo ok način za riješiti taj problem.

Ali čisto da se razumijemo - niti tvrdim da treba navrat nanos to uvesti (jer treba riješiti i problem toga da će netko popisati nekretnine na kompletnu užu rodbinu, i prijaviti ih da žive tamo, što treba isto nekako riješiit).
Niti tvrdim da je ovo jedini ili najbolji način za riješiti problem hordanja nekretnina.
Igorr je offline   Reply With Quote