Citiraj:
Autor markecSMB
Ni na koji način te nisam htio vrijeđat omalovažavat ni slično. Čisto da se razumijemo.
I i7 13700k i i9 i i5 uz par opcija u biosu možeš limitirat da ide dobro, da ne troši puno, možeš nariktat i da troši manje od i7 8700 (65W)
RTX 4090 je inače 450W, ovisno o modelu uz RT i sve detalje, povući će toliko i više. Ta sva toplina će ti ić na zračno hlađenje od procesora.
Razmišljao sam da kupim 4090 al sam vidio da postoje problemi kad se slajder powera smanji ispod 70%. Više od 300W topline mi je neprihvatljivo (a inače imam ogromnu sobu, s klimom i živom na kontinentu)
Trebao bi vjerojatno kupit i novo kućište i napajanje i hlađenje. Najmanji ti je problem zagrijavanje procesora ako razmišljaš o 4090, 1xx € je zanemarivo u odnosu na 2.5k€ koliko košta 4090.
Uzmi K procesor.
|
Sve 5!
Napravio sam stres test na svom i7-8700 čisto radi nekog indikatora što bi mogao očekivati od novih procesora. Max potrošnju koju sam vidio je 96W (u 2 igre koje sam probao je na oko 30-40W). S tih 96W, max temperatura je 73 C, iz kućišta piri hladan zrak i vrlo je tiho i dalje. E sad, GPU ne radi tokom testa pa vjerojatno bi temp CPU bile više da puše vrući zrak ispod od GPU što znači da mogu očekivati ipak malo veću buku CPU coolera i više temp.
Ako se ovi rezultati mogu primijeniti na i7-13700K, koji bi rijetko trebao ići preko 100W u igrama onda mislim da se nemam oko čega brinuti pa čak i da ide na 150W u igrama, imam toliko lufta da neće biti problem. Tj. hlađenje CPU ne bi trebalo biti problem, a na oko 100W ne generira nikakvu značajnu količinu topline.
Kućište sam već kupio novo, Meshify 2 Compact. Nije baš neka promjena, ali malo je duže i mislim da ima bolje prednje filtere pa propušta više zraka.
Ako nisam nešto krivo protumačio onda mislim da ću poslušati savjete tu i uzeti i7-13700K, a oko GPU još razmisliti moram.
Hvala na odgovorima!