View Single Post
Staro 07.02.2023., 04:27   #2053
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Je, mastao sam i da uzmem jedan-dva komada thinkcenter tiny, da napokon naucim nesto o virtualkama, dignem se na malo visi level jer bi uvijek nesto novo htio probati. Taj balans troskova i realne iskoristivosti me jako mucio, ne mogu si opravdati toliki hardver za ono sto koristim.

Prilicno sam siguran, da u pocetku nisam isao na rpi nego na x86 pc rjesenje - sada bi zavrsio na proxmoxu i to je to. To je sad jedino sto me jos privlaci da naucim. Ovako sam zavrsio na dockeru.

Uzeo sam jednom prilikom synologyja i napuco ga sa 6 giga rama, kao ja cu sad sve servise na njega staviti i odj* sve te rasberije da bi na kraju shvatio kako je jako glupo sve staviti na nas - jer synology mi prvi ode u sleep kada mi nestane struje (jer trosi najvise struje), a onda se mozes hebat i ti i svi oni kontejneri/virtualke na njemu koje ti vise nisu dostupni. Pa sam se opet vratio na rpi. Eno, nas i dalje stoji maltene neiskoristen osim za storage.

Meni je super pratiti vas koji znate sto pisete, slobodno nastavite gdje ste stali
I ja sam u identicnom smjeru razmisljao. To je bio jedan od vecih razloga zasto sam presao sa starog kompa na ovaj koji sad imam - na 5600g sa 32GB meme mogu zavrtiti i virtualni cluster ako treba, ovo cudo guta sve kaj mu dam. Za skoro bilo sto naucit - dovoljno. Da cijena struje tu gore nije tak jebeno visoka vec bi bila 3 mini kantice (NUC ak se dobru cijenu nade je brutala al su vecinom preskupi).

@geronimo_2 > imas gresku na FS-u. Odradi manualni fsck > povecao si particiju al ne i FS (gparted ga nije prosirio jer je detektirao gresku na FS-u). Nakon toga - smanji sa gpartedom particiju i opet povecaj - ovaj put ce povecat i FS. Ak si avanturistican koristi resizefs u CLI-u. Iako moze biti da si shebo root reserved space i sad zato sizi....i to se da popraviti ali suma sumarum - ak ti nije bitno sto je u tom VM-u - brisi i pocni ispocetka.

P.S.- Disk ti je i dalje samo 24GB? Zasto MBR i EFI? Ili MBR bez EFI particije (klasicni boot) ili GPT disk - UEFI Instalacija. Onda se i EFI particija koristi. Moj savjet - postavi sve ispocetka - ovaj put kak spada.

Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 07.02.2023. u 04:48.
tomek@vz je offline   Reply With Quote