Ma meni je rpi bio i vise nego dovoljan do sada, pusti ti to. Jako dobro slozen komad hardvera, dobro dokumentiran, i ono najbitnije dobro podrzan u communityju. Krenuo s jednim, pa drugim, primarno za ucenje i ispipavanje linuxa, pa toboze neki "klusteri", pa kupio napokon rpi 4 sa 8 giga rama da bi ucio proxmox (pimox) i... na kraju odustao jer sam shvatio da je virtualiziranje overkill za moje potrebe i servise koje vrtim - a moram uciti maltene sve ispocetka.
Je, mastao sam i da uzmem jedan-dva komada thinkcenter tiny, da napokon naucim nesto o virtualkama, dignem se na malo visi level jer bi uvijek nesto novo htio probati. Taj balans troskova i realne iskoristivosti me jako mucio, ne mogu si opravdati toliki hardver za ono sto koristim.
Prilicno sam siguran, da u pocetku nisam isao na rpi nego na x86 pc rjesenje - sada bi zavrsio na proxmoxu i to je to. To je sad jedino sto me jos privlaci da naucim. Ovako sam zavrsio na dockeru.
Uzeo sam jednom prilikom synologyja i napuco ga sa 6 giga rama, kao ja cu sad sve servise na njega staviti i odj* sve te rasberije da bi na kraju shvatio kako je jako glupo sve staviti na nas - jer synology mi prvi ode u sleep kada mi nestane struje (jer trosi najvise struje), a onda se mozes hebat i ti i svi oni kontejneri/virtualke na njemu koje ti vise nisu dostupni. Pa sam se opet vratio na rpi. Eno, nas i dalje stoji maltene neiskoristen osim za storage.
Meni je super pratiti vas koji znate sto pisete, slobodno nastavite gdje ste stali