Citiraj:
Autor Pupo
Svi kažu da je zbog toga, ali to zapravo nije tako. Jako mali postotak stanova se proda pomoću kredita, a još manji pomoću APN-a. To je samo izgovor.
Dok god se stanovi prodaju kao vruće kestenje i kao da dođu 100kn, ništa se promjeniti neće na bolje oko cijene. Nas obične smrtnike može eventualno spasiti porez na nekretnine.
Prije 2 godine sam bio u kupnji stana, znači većina stanova koje nisam uspio/stigao kupiti, su ljudi kupili gotovinom. Mene, kao osobu koja je imala nešto keša i ostalo na kredit su gledali kao građana trećeg reda, i bio sam na milosti prodavača kojima se čekalo isplatu i dalo im se čekati da prođe sva procedura s kreditom.
|
Naravno da
jest tako. APN je stvorio snažni offset cijene koje su zatim nastavile "prirodni" rast. Offset je napravio značajan odmak u porastu cijena nekretnina i porastu kupovne moći građana (većinom se radi o plaćama). Oni prvih godina su od njega profitirali, a ostali dobivaju subvenciju na napumpane cijene kad su se građevinari malo organizirali i skužili da mogu ubrati deltu.
Prodavali su se podjednako dobro stanovi i prije, a prodavat će se i dalje, dok god u Hrvatskoj ima klasičnih generatora prihoda.
Većina stanova se statistički ipak proda preko kredita.
Prodajni volumen neme veze s cijenom. Ima jako dobrih videa o tome koji su napravljeni u doba crypta i odnose se na nj, ali princip je isti. Ukratko, vidjela žaba da se konj potkiva...
Pratim tržište nekretnina sada već desetak godina (stanovi+kuće+zemljišta). APN je omogućio jako dobar biznis građevinarima i bankarima, podigao cijene stanovima, kućama i zemljištima.
U konačnici kupac koji je dobio APN možda ne osjeti taj (odnosno toliki) porast cijena jer će njemu dio rate platiti netko drugi, ali ga osjete svi ostali.
Evo ti jedan primjer iz mojih bookmarka (imam ih pregršt gdje se dogodilo da cijene taman pred APN narastu 20-tak posto). Drugi uglavnom brišu stare oglase, ali oni ostaju u mojoj excelici.
Oglas 21.12.2021.
Aktualan oglas
S tim da je cijena na aktualnom oglasu prije par tjedana bila 180 k€ i onda su opet počela pisanja o APN-u.
Citiraj:
Autor HNB
Korištenjem podataka o svim stambenim transakcijama od 2015. do kraja 2019. godine autori pronalaze da je uvođenje subvencije poremetilo uobičajenu mjesečnu dinamiku stambenih transakcija koje su postale vrlo koncentrirane u mjesecu u kojemu su se predavali zahtjevi za subvencioniranje. Primjenjujući metodu studije događaja (engl. event study) autori zaključuju da su se cijene stanova povećale u razdoblju oko uvođenja subvencije.
|