Citiraj:
Autor Velikus
Medov komentar sam možda izvukao iz konteksta...
i nisam se niti najmanje naljutio ili, nedajbože, uvrijedio na tvoj komentar
nemam kratak attention span nego, Linux per se mi nije neka opcija.
Htio bih vidjeti u realnom kontekstu s realnim potrebama (kao što Medo kaže)
a pokućnu mrežu sa dva kompa i jednom telkom... mogu praksati dio Linuxa koji se tiče neke net administracije, ali mislim da je Linux puno više od toga i volio bih da mi netko pokaže kak to u kompletu funkcionira
kad znam kaj radim - nije mi problem čitati dokumentaciju do sitnih detalja i na koji način se izvršavaju pojedini algoritmi
hvala na linkovima!
|
Upute:
https://www.server-world.info/en/
Zadaci:
0. VIM (ovaj dio nebrem dovoljno naglasiti kolko je bitno barem osnovno poznavanje rada u editoru...nano je ok za pocetak al ljudi su lijena stvorenja i ak se ne prisilis odma - nikad neces naucit)
1. Postavi LAMP server
2. Dodaj monitoring
3. Backup Server?
4. LAMP Server B
5. Storage Server (GlusterFS/ZFS?)
6. Load Balancing (Server A i Server B)
7. Automatiziraj rollout (Ansible il nekaj drugo, cak ni ne trebas Tower koristiti)
8. Skrsi sve i testiraj rollout
9. Git osnove
10. Tmux/Screen osnove
Pocni uvijek od baze. High-Level nema smisla ako Low-Level ne kuzis. Zavisi u kojem pravcu zelis ici i sto sad trenutno znas. Kako? Iskreno ovo gore mozes i Virtualboxem rijesit, ne treba ti nista extra. Ak imas dodatni komp negdje - lupi gore ESXi (Free) ili Proxmox i deri.
Za pocetak

Nakon toga mozes razmilit dali te DevOps zanima (Kubernetes/OpenShift/OKD/Terraform i ostala ekipa).
P.S.- sa klijent strane ak imas Windows iako se mnogi kunu u WSL - osobno su mi draza rijesenja jednostavan
GIT Bash ili
Msys2. Plus - kao bazu uvijek uzmi ili Debian ili Rocky Linux. Sve ostalo - zahebi.