View Single Post
Staro 31.01.2023., 01:08   #8043
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Isprobao ovo, interesantan program. Emulirao sam i instalirao WIN98SE na PII 350 sa Voodoo3 i 256MB RAMA, fino to sve radi ali nikako mi to ne može zamijeniti pravu stvar, zato se čudim što je kolega Trekkie doživio 180 stupnjeva obrat oko toga
Doživio sam 180 obrat iz istog razloga zbog kojeg ti tražiš pomoć oko S370 ploče

Razgovarao sam sa nekoliko forumaša preko telefona, sa nekima od vas se vidio i u živo (i objasnio u čemu je stvar), ali za sve ostale evo brzog objašnjenja bez previše kompliciranja. Počeo sam se baviti retro hardverom prije većine vas ovdje u temi. Točnije, negdje 2007, 2008. godine kad su neke od ovih starih i nostalgičnih komponenti još bile relativno "nove"

Bilo je super zabavno, zato što sam mogao sastaviti ono što sam oduvijek želio probati, a nisam (i nismo) za tako nešto imali love onda u ono vrijeme. Recimo, V2 SLI, ili pak V2 SLI u tandemu sa V3 3000 (jer zašto ne?!), a da o Slot 1 i S370 matičnim pločama da i ne pričam. Toga je bilo na bacanje, a kad sam naletio na neispravnu Slot 1 matičnu nisam razbijao glavu oko toga kako je budem popravio, baš kao što nisam ni brinuo o sprženim EDO VRAM modulima na Voodoo2 karticama. Jednostavno frkneš staru na otpad i uzmeš si novu, ionako su mi ljudi davali Voodooice besplatno.

I upravo u tome i je "problem" - mogao sam slagati što sam želio, bez briga i dvojbi oko toga što bude bilo za tjedan, mjesec ili godinu dana. Danas, međutim je situacija potpuno drugačija ... vraćamo se na ono što (i kako) su stvari izgledale 90-ih godina. Slot 1 i S370 su sve skuplje i skuplje, a svaki put kad krenem igrati Unreal, Deus Ex, Carmageddon 2 ili nešto deseto samo brinem o tome da li bih trebao baš koristiti Voodooice ili da ih ugasim i koristim GeForce3 (za kojeg isto tako počinjem brinuti jer ih zamjenskih nema za nabaviti). Što me dovodi do pitanja ... kako dalje? Mislim da je najsigurnije spremiti sve ono što vrijedi (i ono što mi je ostalo) negdje u ormar i čuvati godinama, a za svakodnevne potrebe napraviti virtualizaciju. Jer za moju GTX760 koja je spojena na i5 me boli briga ... ak' rikne budem si nabavio nešto novije, u tom rangu. A isto vrijedi i za i5, to je ionako samo potrošni materijal. Pa mi nekako ima smisla trošiti GTX760 i i5 koji se pretvaraju da su PII sa 3dfx Voodoo nego da trošim pravu Slot 1 matičnu i autentičnu Voodoo grafulju, koja je nezamjenjiva.

A ovo je također obilježilo i moj "point of no return", smatram da je budućnost retro hardvera upravo u emulaciji i simulaciji, a ne pravom hardveru. Naravno da ovaj bude više vrijedio i imao "cool" faktor, ali što je tu je. Recimo da imaš Ford Model T ... sigurno da ga ne bi koristio za odlazak na posao svaki dan, i riskirao nepopravljivu štetu samo zato što ga je ludo vidjeti na cesti...

Naravno, sad kad sam to rekao, ne znači da više nikad ne planiram koristiti neki od svojih retro kompova. Evo, baš sam zadnjih nekoliko dana igrao Harry Potter igre (1, 2 & 3) na jednom od "Adisona", sa P4 & GF3 grafičkom. Ali ovo je dosta rijetko - obično mi taj komp više spava nego radi, a zna proći i nekoliko mjeseci bez da ga upalim.

Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 31.01.2023. u 01:13.
  Reply With Quote