View Single Post
Staro 29.01.2023., 13:29   #1989
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor Nick7 Pregled postova
Za business upotrebu: RedHat. I to je to.
Oni koji cicijase s novcima ce ici na CentOS (Rocky), Ubuntu i slicno...

No, osobno - tko ustedi u ku*ve, plati u doktora.
Meni to ovisi o use caseu.

Imam u produkciji svega. Security fixevi CVE-ova vrlo često prije dođu na Debian/Ubuntu nego na RedHate. Ovo ne čudi s obzirom koliko je Debian community ogroman. Dok to u RedHatu/IBMu prolazi kroz beskrajne korporativne procedure moji Ubuntu serveri su to već pokupili tokom noći dok sam spavao i server ih je sam aplicirao. Do sada nikakvih problema zbog toga, naprotiv.

Također službeni Debian repozitorij je također ogroman sa puno repozitorija trećih strana. Na ReHatu je to dosta ograničeno pa svako malo nešto kompajliram. Na RedHatu je sve u /opt dok na Debianima (skoro) ništa. Zbog toga, a i drugih stvari imam drame kada moram raditi upgrade OSa na RedHatu. Debian i Ubuntu se uglavnom bezbolno upgradeaju dok RedHate uvijek dižemo ispočetka ili nam se ne da pa radimo na (pra)starim verzijama.

Kada bude problem na RedHatu, plati support. Guglanje problema često dovede u slijepu ulicu: "da bi ste nastavili čitati morate imati support...." To je problem budući da se RedHati često koriste upravo za specifične korporativne stvari. Onda imaš za*ebanciju sa supportom: "imate ili sve patchirano?" Pa ti šalju testne pakete koji mogu ili ne moraju fixati tvoj problem. Pa to sve traje predugo. Obično nije problem u RedHatu nego u softwareu koji je supportan isključivo pod RedHatom. Na Debianima brzo nađem rješenje, brzo ga testiram i u relativno kratkom vremenu ga stavim na produkciju. Ne ovisim o supportu.

Da, Debian je sirov a Ubuntu je bloatware. Zato je Linux super jer složim svoj custom Debian ili Ubuntu s kojim radim. Kod stabilnog i ispeglanog RedHata to ne radimo jer "nije podržano...." Ako skuže da si nešto petljao sa distrom onda se support počne vaditi da je problem zbog toga.