Citiraj:
Autor madwifi
A gle, petljamo tu nekaj sitno po linux-u, dok nam je cijela država zapravo u podrumu od Microsoft-a, Google-a i sl.
Kaj je tebi tu čudno, ko da doleti neki MS padobranac i veli ti kak si ti malo čudan jer nisi na windowsu ko "svi ostali"..
Pff, sad sam ja nekaj čudan jer ne pušim te redhat komercijalne fore..
|
Mladicu da nije bilo RedHat-a nebi Linux imao ni izbliza toliki proboj u Enterprise okruzenju koliki ima. Dok je vecina developera stiskala onu stvar na hrpu koda (imam dvoje takvih na projektu, svaka cast na znanju al uvijek ih trebas bremzat i vracat na pravu putanju), Red Hat je uoblicio taj kod i komad softwera i prilagodio za Enterprise okruzenje i zahvaljujuci tome imamo danas kakav-takav standard na Linux platformi. Dali ponekad pokusavaju svoju utjecajnu poziciju iskoristiti? Naravno. Al bolje i to nego da hrpa dev-ova ko kokosi bez glave drljaju po razlicitim projektima ko kokosi bez cilja i svrhe. Glavno da se drlja po kodu i da im se dize (ego al i ono drugo). Kod kompanija se bar ciljano drlja pa nekaj iz toga i ispadne. Unatoc onome sto Eric S. Raymond
tvrdi - osobno smatram da i open source i closed source (da, MS prije svega) imaju smisla, svoje prednosti i nedostatke. Pogledaj najuspjesnije projekte koje je Linux platforma ispljunula i koja se masovno koristi hrpa toga dolazi iz RH tabora , bilo da se koristi kao placeno rijesenje sa Supportom ili Upstream verzije sa "self-support" opcijom - upravo su ta rijesenja najbolje prihvacena. A razloga je mnogo. Gle koje su alternative? Debian? Za manji projekt , zasto ne, al bilo kaj veceg - trazi se Support - sto Debian ne pruza (a i ima svoje buhe radi kojih za svoja rijesenja Debian uvijek uzimam s rezervom). Suse/SLES? Za Boga dragoga i sve kaj je sveto - NE. Cak i uz support platforma je sklona iz vezije u verziju tolko potrgat standardne stvari da mi se sere (nazalost mene spalo upravo). Ocekuj neocekivano. A sluzbenim, placenim SLES dev-ovima se zivo da ne velim kaj. To ne zelim na desktopu , kamoli na serveru (je nazalost odrzavam ponajvise SLES/OpenSuse servere trenutno i par Debian kanti). Sto ti preostaje? Cunga Lunga derivati? Za po doma i homelab to mozes koristiti al cak i kod manjih projekata ces pozalit. I preostaje ti - RH i derivati. Dali ima problema i bugova? Naravno, ne postoji komad softwera koji je bez greske. Al to sto RH plasira na trziste najcesce ima nekog hebenog smisla , rijesenja rade, hebeno stabilno i razvijat rijesenja za RH platformu vecinom znaci da napravis jednom i stvar radi bar iduce 4-5 verzije bez greske (a i nakon toga najcesce uz sitne izmjene stvar se dovede u red). Stvari se ne krse masovno - just because. Za to kreiraju novo rijesenje - i kad se vidi da novo rijesenje radi stabilno i bolje - korisnici najcesce prestanu staro rijesenje koristiti. I da se vratimo na pocetak. Stratis kao RH rijesenje vjerojatno nikad nece zaziviti jer je zamisljen kao alternativa LVM+EXT4 rijesenju - i kao takav nije los iskreno osim jedne mane koju XFS donosi (LVM+XFS je naravno uvijek takoder opcija). No to je po meni - sve oldschool,zastarjelo. I iako je EXT4 hebeno stabilan - zamisljen je bio kao odskocna daska nakon EXT3 (feature update) do neceg - ozbiljnijeg - kaj iz tog tabora nikad nije doslo. I sad imamo ZFS koji je od svojih Solaris pocetaka dogurao hebeno daleko. Dali bih ga koristio na kompu doma sa 1-2 diska? Ne...jer je hebeni overkill. Za to je plain EXT4 ili XFS uvrh glave + backup. Al za nekaj veceg...jednostavno ne postoji trenutno nista bolje. GlusterFS i ostala Cluster rijesenja su prica za sebe.
P.S.- a zasto se tolko forsira na nekim stvarima MS gdje je Linux bolje/isplativije rijesenje? Paaa...duga prica al jedan od razloga je i taj da je Windows lakse administrirat (da se razumijemo - ne lako - nego lakse jer vecina pogotovo malih firmi ima "admine" koji znaju samo klikat misem)...al to nazalost i tu gore vidim.
Sorry na poduzem postu