View Single Post
Staro 24.01.2023., 19:48   #1945
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor madwifi Pregled postova
A gle, petljamo tu nekaj sitno po linux-u, dok nam je cijela država zapravo u podrumu od Microsoft-a, Google-a i sl.
Kaj je tebi tu čudno, ko da doleti neki MS padobranac i veli ti kak si ti malo čudan jer nisi na windowsu ko "svi ostali"..
Pff, sad sam ja nekaj čudan jer ne pušim te redhat komercijalne fore..

Mladicu da nije bilo RedHat-a nebi Linux imao ni izbliza toliki proboj u Enterprise okruzenju koliki ima. Dok je vecina developera stiskala onu stvar na hrpu koda (imam dvoje takvih na projektu, svaka cast na znanju al uvijek ih trebas bremzat i vracat na pravu putanju), Red Hat je uoblicio taj kod i komad softwera i prilagodio za Enterprise okruzenje i zahvaljujuci tome imamo danas kakav-takav standard na Linux platformi. Dali ponekad pokusavaju svoju utjecajnu poziciju iskoristiti? Naravno. Al bolje i to nego da hrpa dev-ova ko kokosi bez glave drljaju po razlicitim projektima ko kokosi bez cilja i svrhe. Glavno da se drlja po kodu i da im se dize (ego al i ono drugo). Kod kompanija se bar ciljano drlja pa nekaj iz toga i ispadne. Unatoc onome sto Eric S. Raymond tvrdi - osobno smatram da i open source i closed source (da, MS prije svega) imaju smisla, svoje prednosti i nedostatke. Pogledaj najuspjesnije projekte koje je Linux platforma ispljunula i koja se masovno koristi hrpa toga dolazi iz RH tabora , bilo da se koristi kao placeno rijesenje sa Supportom ili Upstream verzije sa "self-support" opcijom - upravo su ta rijesenja najbolje prihvacena. A razloga je mnogo. Gle koje su alternative? Debian? Za manji projekt , zasto ne, al bilo kaj veceg - trazi se Support - sto Debian ne pruza (a i ima svoje buhe radi kojih za svoja rijesenja Debian uvijek uzimam s rezervom). Suse/SLES? Za Boga dragoga i sve kaj je sveto - NE. Cak i uz support platforma je sklona iz vezije u verziju tolko potrgat standardne stvari da mi se sere (nazalost mene spalo upravo). Ocekuj neocekivano. A sluzbenim, placenim SLES dev-ovima se zivo da ne velim kaj. To ne zelim na desktopu , kamoli na serveru (je nazalost odrzavam ponajvise SLES/OpenSuse servere trenutno i par Debian kanti). Sto ti preostaje? Cunga Lunga derivati? Za po doma i homelab to mozes koristiti al cak i kod manjih projekata ces pozalit. I preostaje ti - RH i derivati. Dali ima problema i bugova? Naravno, ne postoji komad softwera koji je bez greske. Al to sto RH plasira na trziste najcesce ima nekog hebenog smisla , rijesenja rade, hebeno stabilno i razvijat rijesenja za RH platformu vecinom znaci da napravis jednom i stvar radi bar iduce 4-5 verzije bez greske (a i nakon toga najcesce uz sitne izmjene stvar se dovede u red). Stvari se ne krse masovno - just because. Za to kreiraju novo rijesenje - i kad se vidi da novo rijesenje radi stabilno i bolje - korisnici najcesce prestanu staro rijesenje koristiti. I da se vratimo na pocetak. Stratis kao RH rijesenje vjerojatno nikad nece zaziviti jer je zamisljen kao alternativa LVM+EXT4 rijesenju - i kao takav nije los iskreno osim jedne mane koju XFS donosi (LVM+XFS je naravno uvijek takoder opcija). No to je po meni - sve oldschool,zastarjelo. I iako je EXT4 hebeno stabilan - zamisljen je bio kao odskocna daska nakon EXT3 (feature update) do neceg - ozbiljnijeg - kaj iz tog tabora nikad nije doslo. I sad imamo ZFS koji je od svojih Solaris pocetaka dogurao hebeno daleko. Dali bih ga koristio na kompu doma sa 1-2 diska? Ne...jer je hebeni overkill. Za to je plain EXT4 ili XFS uvrh glave + backup. Al za nekaj veceg...jednostavno ne postoji trenutno nista bolje. GlusterFS i ostala Cluster rijesenja su prica za sebe.

P.S.- a zasto se tolko forsira na nekim stvarima MS gdje je Linux bolje/isplativije rijesenje? Paaa...duga prica al jedan od razloga je i taj da je Windows lakse administrirat (da se razumijemo - ne lako - nego lakse jer vecina pogotovo malih firmi ima "admine" koji znaju samo klikat misem)...al to nazalost i tu gore vidim.

Sorry na poduzem postu