Tema: Žderonje
View Single Post
Staro 24.01.2023., 10:38   #37557
panoramix
driver
Moj komp
 
panoramix's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2004
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,083
Citiraj:
Autor hash Pregled postova
Ja bi se pridruzio ovom gore pitanju za pekac i zanima me jel imate kakve dobre ideje/recepte za umake koji se mogu napraviti u velikom batchu pa zamrznuti u onim kalupima za led ili nesto slicno?

Obicno tako radimo 'bolonjez' (mijesano mljeveno, luk, mrkva, pelati) pa to napravimo za 3-5 puta, jednu rokamo taj dan, a ostalo smrznemo i kad nam se opet to jede samo zakuhamo tjesteninu.

Sad bi tako nesto napravio s umacima uz meso i tjestninu/rizu/krumpire, ali nemam dovoljno kulinarskog iskustva da bi znao koji zacin ide s cime i slicno.
Možeš napraviti junetinu ala wild: napacaš otkošteni juneći vrat narezan na 2 prsta debele šnite u crnom vinu uz dodatak češnjaka, dosta mrkve i luka, papra, u hladnjak 1-2 dana.
Ocijediš i sačuvaš dio vina, povrće bez lovora u blender da se malo usitni, baciš ga na masnoću, prodinstaš, dodaš meso narezano na kocke, šampinjone, suhe borovice ( one daju specifičan okus koji ide uz meso divljači) nasjeckane nožem ili zdrobljene u mužaru i kuhaš na laganoj vatrici uz dodatak vina iz paca dok meso ne omekani ili u ekspres loncu pa je gotovo za 20 minuta.
Na koncu začiniš s gotovom juhom od vrganja koju razmutiš u 2 dl mlake vode i dodaješ pomalo u gulaš te dosoliš na kraju po potrebi.
Zamrzneš pa uz njoke ili žgance ili pire krumpir.

1 kg sv. otkoštene vratine, 1 l vranca/frankovke/merlota, 1/2 kg luka, 300-400 g mrkve, glavica češnjaka, 1/2 kg šampinjona narezanih na četvrtine, 1 jušna žlica borovica, 3-4 lista lovora, 1 juha od vrganja, sol/vegeta, papar.

usput, kost koja ostane od vratine začiniš dobro solju, paprom i češnjakom u prahu, zamotaš u strech foliju i u hladnjak 3-4 dana.
Jako fino paše kuhana u varivu od kiselog zelja, repe ili u ričetu s grahom.
__________________
SPECTRUM ZX 48 K, Grundig Cassette player, RIZ Color TV - 16 kanala UHF, sobna antena Čajavec SA-3 s lampicom,
software : River Raid & Jet set Willie
panoramix je offline   Reply With Quote